Industrin framtidsbransch med stora jobbmöjligheter

Publicerad: 2022-02-03

Marie Nilsson är förbundsordförande för fackförbundet IF Metall med över 300 000 medlemmar och hon vill sätta industrin på kartan.
– Det är en växande bransch och du har garanterat jobb efter utbildning, säger hon.

Kvinnlig industriarbetare jobbar vid en metallborr

Marie Nilsson har som hjärtefråga att få svenskarna att förstå hur viktig industrin är för Sverige som land och att det är en framtidsbransch med stora jobbmöjligheter.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Brian Predstrup

Hur mår industrin i Sverige?

– Jag ser väldigt positivt på läget, det är mycket nyetableringar och stora rekryteringsbehov. I Sverige har vi en politik som har sagt att vi ska vara världens första fossilfria välfärdsland och där är ju industrin en viktig komponent. En tredjedel av koldioxidutsläppen kommer från industrin och där har näringslivet verkligen förstått att här gäller det att vara med. För mig skapar det framtidstro och ett hopp om att industriarbetstillfällena kommer att finnas kvar och bli fler.

Vad ingår i industribranschen?

– Många känner nog mest igen varumärken som Volvo, Scania, SKF, Sandvik, SSAB, och LKAB. De här riktigt stora verkstadskoncernerna, basindustrin. Men IF Metall organiserar ju också väldigt många småföretag. Andra exempel är tvättindustrin, textilindustrin och läkemedelsindustrin, life science. Vi har ju också världens häftigaste supersportbil, Koenigsegg utanför Ängelholm. Den tillverkas också av industriarbetare.

Här hittar du jobben i norr

Var finns jobben just nu?

– Det finns jobbchanser i hela Sverige. Många har säkert hört talas om industriprojekten i Västerbotten och Norrbotten. Det är Northvolt som bygger en batterifabrik och kring den poppar det upp underleverantörer. Sen har vi Greene Steel som har aviserat ett helt nytt stålverk, en jätteinvestering som skapar många jobb. SSAB utvecklar tillsammans med LKAB sin fossilfria stålproduktion och ska också bygga ett nytt stålverk som ska producera järnsvampen. Det finns naturligtvis jobb på andra orter också. Västsverige är ett stort industrikluster. Vi har Gnosjöområdet i Småland, där finns det ständigt behov av industriarbetare.

Vanliga yrken inom industrin

Vilken typ av jobb handlar det om?

– Några exempel är CNC-operatör, processoperatör, förpackningsarbetare, maskinmontör och gruvarbetare. Är man på en större arbetsplats behövs det många fler än de som jobbar i själva produktionen. Det behövs konstruktörer, ingenjörer, säljare, ekonomihantering, IT-service. Det kan vara så att man har en egen catering, egen matsal. Så det är ett väldigt brett yrkesområde.

Hur säkras ny kompetens?

– Det är en jätteviktig och stor fråga. Vi är engagerade i något som kallas teknikcollege på ett antal orter i Sverige där utbildningsanordnare i samråd med oss erbjuder utbildningar. Sen finns det många bra yrkesutbildningar som är ganska korta, 40 veckor. Det finns också väldigt bra kvalificerade yrkesutbildningar och min erfarenhet är att de som väljer att plugga något sådant har garanterat jobb efteråt. Ungdomarna från gymnasiets yrkesutbildningar är inte tillräckligt. Det behövs också yrkesverksamma som sadlar om till industrin.

Hur kan jag gå till väga då?

– Det beror på vad du har för bakgrund, men jag tycker att valideringsverktyget som olika utbildningsanordnare och Arbetsförmedlingen tillhandahåller är en bra väg. Då bedöms och dokumenteras ens kunskaper man har med sig sedan tidigare. För det kan ju vara så att man har haft lite olika jobb, till exempel tillfälliga jobb i industrin. Man har då en del baskunskaper och sen utifrån den valideringen så vet man vad man behöver bygga på med. Min uppfattning är att det finns väldigt stora möjligheter och det finns många bra utbildningar idag.

Hur är mångfalden i branschen?

– Stora delar av industrin är fortfarande mansdominerad. Men det håller på att ändras. I gruvindustrin är det fler och fler kvinnor som jobbar och det funkar alldeles utmärkt. Sen är industrin historiskt sett en enda stor integrationsverksamhet för vi har ju väldigt många anställda från andra länder som har flytt från krig eller som har letat sig hit.

Varför ska jag jobba i industrin?

– Där finns många spännande arbetsuppgifter och väldigt goda jobbchanser. Om du till exempel är engagerad i klimatomställningen och vill göra en insats så är industrin ett väldigt bra val. För där finns det så mycket vilja att ställa om. Så ett industrijobb kan handla om att förändra världen, faktiskt, om man ska vara riktigt pretentiös.