Använd ditt eget nätverk

Ditt nätverk är ofta större än du tror och kan vara guld värt när du söker jobb. Låt ditt nätverk bli din väg ut på arbetsmarknaden.

Kartlägg ditt nätverk

Gå igenom och gör en lista över vilka du känner. Förutom dina närmaste vänner och familj känner du säkert exempelvis grannar, före detta kollegor, bekanta från kurser eller träning och vänners syskon. Listan kan bli lång. Ta kontakt och berätta att du söker jobb, och ge inte upp om du inte får napp direkt. Tänk långsiktigt – nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk kanske någon tänker på just dig.

Utöka ditt nätverk

För att utveckla och göra ditt nätverk större kan du till exempel:

  • Fundera på vilka personer som är smartast att satsa på i ditt nätverk. Är det personer som jobbar i din bransch, eller personer som i sin tur har väldigt många kontakter?
  • Gå på föreläsningar och mässor inom det område du söker jobb. Ta kontakt och prata med folk där.
  • Ta kontakt med någon du vill lära känna bättre och föreslå en lunch eller fika.
  • Gå igenom dina kontakter på Facebook, Linkedin och andra sociala medier noga. Finns det någon som jobbar i din bransch? Eller som i sin tur har kontakter i din bransch? Då kan det vara läge att höra av dig och fråga om hen kan presentera dig för personer som verkar intressanta.
  • I sociala medier är det smidigt att både utforska, utveckla och använda ditt nätverk för att söka jobb. Exempelvis är grupper väldigt bra platser att knyta nya kontakter på.

Ditt nätverk är genvägen in i företaget

Har du någon i ditt nätverk som jobbar på ett företag där du vill jobba? Ta kontakt och berätta att du söker jobb och att du är intresserad av att jobba på företaget, och med vad. Föreslå en lunch eller fika så att du kan få veta mer om företaget och berätta mer om dig själv. Börja med att lyssna och ställa frågor. Var uppmärksam på områden där du kan passa in och led samtalet vidare till det du är intresserad av. Kanske kan hen förmedla kontakt med den som är ansvarig för ditt område.

Hitta nyckelpersoner

Gå på mässor, frukostseminarier och andra evenemang där din yrkeskår rör sig. Mingla med andra deltagare. Chanserna är goda att ni har gemensamma intressen och det blir en naturlig ingång till samtal. Berätta att du söker jobb. Det kan vara bra att dela ut visitkort till personer du har pratat med samt att lägga till dem bland dina kontakter på Linkedin.

Mer om att använda ditt nätverk

Hur använder du ditt nätverk på ett smart sätt? Vi går igenom hur du kan kartlägga, kontakta och utveckla ditt nätverk.

Webbinarium: Nätverka dig till ett jobb