Skräddarsydd utbildning löser kompetensbrist
Livsmedelsproducenten HKScan behöver anställa ett stort antal styckare. Men då det är brist på den yrkesgruppen skapade Arbetsförmedlingen en rekryteringsutbildning till yrket.
– Vi har ett mycket bra samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningen är skräddarsydd för oss, säger HKScans produktionschef Thomas Falkstrand.
Lösningen på problemet med bristyrkesrekrytering är ofta utbildning och riktigt bra kan det bli om arbetsgivaren får vara med och utforma utbildningen.
Tjänsten kallas för rekryteringsutbildning och är möjligt att få via Arbetsförmedlingen om en arbetsgivare söker personal inom ett bristyrke och kan erbjuda anställning efter genomförd utbildning.
Tvingas leta utanför Sveriges gränser
Hos HKScan i Kristianstad tvekade man inte att tacka ja när Arbetsförmedlingen föreslog att de skulle skapa en rekryteringsutbildning inom styckning, slakt och chark i samarbete med utbildningsföretaget Astar.
– Att få tag i utbildade och duktiga styckare är väldigt svårt. Vi tvingas leta långt utanför Sveriges gränser bland länderna i Östeuropa. Den här utbildningen underlättar våra rekryteringar, säger Thomas Falkstrand.
Utbildningen startade i februari och avslutades i juni. Därefter erbjöds deltagarna anställning i produktionen.
Utbildas efter arbetsgivarnas behov
Linda Björkholtz är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Kristianstad och den som håller i kontakterna med HKScan. Hon känner företagets ledning och dess verksamhet utan och innan efter flera års samarbete.
– Det här konceptet är verkligen bra när det gäller bristyrkesrekrytering. Deltagarna utbildas på ganska kort tid till den kompetens som företaget efterfrågar. Förutom att vara med i utformningen av utbildningen är det en viktig framgångsfaktor att företaget även är med vid intervjuerna och urvalet av deltagare, säger Linda Björkholtz.
Enligt Michelle Björklund, HR-generalist på HKScan, är det en stor fördel för dem att ha en nära kontakt med en företagsrådgivare hos Arbetsförmedlingen som har koll på branschen och kan företaget.
– Då slipper vi långbänkar utan saker och ting kan ske snabbt. Inför sommaren uppstod plötsligt behov av truckförare här och då kunde Arbetsförmedlingen snabbt ordna en truckförarutbildning. Vi har också fått snabb och bra hjälp med språkstöd för en del deltagare, säger Michelle Björklund.
Speedintervjuer och tester
Rekryteringen av deltagare till utbildningen inleddes med två informationsmöten i januari på Arbetsförmedlingen i Kristianstad. Därefter följde speedintervjuer med deltagare i Arbetsförmedlingens lokaler följt av fördjupade intervjuer och tester hos HKScan. Slutligen hade 24 deltagare valts ut till utbildningen.
– Från början delade vi upp utbildningen i en teoridel och en praktikdel. Men nu varvar vi teori och praktik hela tiden. Vi tror att det underlättar för deltagarna när de direkt kan omsätta teorin praktiskt, säger Thomas Falkstrand.
Fördjupningsutbildning väntar
Christoffer Lundin och Khalil Benharim är två av deltagarna. De är glada över att ha fått möjligheten att gå utbildningen och tycker att upplägget haft hög kvalitet.
– Just nu jobbar jag i slakten. Men jag vill lära mig alla delar av produktionen, slakt, styckning och chark. Det har bitvis varit ganska svårt med all teori och djuranatomi. Men det är bara att kämpa på och inse att det tar tid att bli duktig, säger Christoffer Lundin som tidigare jobbade som bartender.
Khalil Benharim har lång erfarenhet av livsmedelsbranschen, bland annat som anställd hos kycklingproducenten Guldfågeln. När företaget för sex år sedan tvingades minska personalen var han en av dem som fick lämna.
– Då började jag köra taxi istället, säger Khalil Benharim.
Han trivs väldigt bra hos HKScan där han arbetar i charken.
– Ja, jag känner att jag hör hemma här. Det här är en bransch jag kan ganska mycket om och det känns bra att få arbeta för ett så välkänt företag med över hundra års kunskap och erfarenhet bakom sig.
Många utvecklingsvägar
Men hur tänker HKScan om framtiden när det gäller sin rekrytering, hur ska de locka fler ungdomar att välja den här yrkesbanan?
– Vi är ute och informerar om vår verksamhet i olika sammanhang och lyfter då fram att vi samarbetar med 8 000 svenska gårdar och bidrar på det viset till att hålla den svenska landsbygden levande, säger Thomas Falkstrand och fortsätter.
– Människor kommer alltid att äta mat och vi är stolta över att föra det här hantverket vidare. Vi producerar bara svenskt kött och följer strikt alla miljö- och djurskyddslagar. Vill man jobba med hållbar livsmedelsproduktion så är Scan en bra arbetsplats med många utvecklingsvägar.