E-legitimation, bank-id, Freja e-id

Här får du veta vad e-legitimation och bank-id är och hur du skaffar det. På Arbetsförmedlingen använder du e-legitimation för att legitimera dig och för att logga in på Mina sidor.

Hur loggar jag in med e-legitimation?

Du kan logga in på arbetsformedlingen.se på två sätt:

  • Enklast är att använda din e-legitimation, vanligast är mobilt bank-id, bank-id på dator, Freja e-id plus eller Telia e-legitimation.
  • Du kan också logga in med användarnamn och lösenord.

För att logga in på arbetsformedlingen.se från våra kundarbetsplatser måste du logga in med mobilt bank-id.

Vad är e-legitimation?

E-legitimation är en elektronisk id-handling som du legitimerar dig med på internet.

Det finns olika typer av e-legitimation. Den vanligaste är mobilt bank-id och bank-id på dator. En annan e-legitimation är Freja e-id plus.

Hur skaffar jag e-legitimation?

Du kan installera e-legitimationen antingen på din smartphone eller på din dator. Det är praktiskt att ha e-legitimationen i mobilen så att du alltid har din e-legitimation med dig.

Så här skaffar du bank-id

Du skaffar bank-id genom att logga in på din internetbank. Där får du all information du behöver. Om du inte har en internetbank kan du gå till ett bankkontor och få hjälp. Det kostar inget att skaffa bank-id.

Lista på banker där du kan skaffa bank-id (bank-id.com)

Så här skaffar du Freja e-id plus

Med Freja e-id plus behöver du ingen internetbank. På Frejas e-id:s webbplats kan du läsa hur du skaffar Freja e-id plus.

Skaffa Freja e-id plus (frejaeid.com)

Kan jag koppla mitt konto med användarnamn och lösenord till min e-legitimation?

Ja, det går bra. Gör så här:

  • Klicka på Logga in.
  • Välj vilken e-legitimation du vill använda.
  • Följ instruktionerna för att göra en säker identifiering med hjälp av e-legitimation.
  • Fyll i det användarnamn och lösenord du har till ditt konto på arbetsformedlingen.se och klicka sedan på ”Koppla konto till bank-id/e-legitimation”.
  • Klart! Logga in på nytt med hjälp av din e-legitimation.

Logga in från ett annat EU-land

För att använda Arbetsförmedlingens digitala tjänster om du befinner dig i ett annat land i Europa behöver du ha ett e-legitimation kopplat till ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Det går inte att använda en internationell e-legitimation för att nyttja våra digitala tjänster.

Din e-legitimation är en värdehandling

Din e-legitimation är en personlig id-handling, precis på samma sätt som ditt pass, körkort och id-kort. Därför är det viktigt att du skyddar din e-legitimation så ingen annan kommer åt den. På DIGG:s webbplats (Myndigheten för digital förvaltning) kan du läsa om hur du skyddar din e-legitimation.

Skydda din e-legitimation (elegitimation.se)