Pressmeddelande, 18 februari 2021

Kraftig minskning av sommarjobb

Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin. Men det finns jobb att söka, allra flest inom vård och omsorg.

Pandemin påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Som väntat minskar antalet anmälda lediga sommarjobb på Platsbanken i samtliga län, undantaget Västmanland. Det är 12 800 färre utannonserade sommarjobb i december 2020 och januari 2021 än för ett år sedan.

– Det är fortfarande långt till sommaren. Med tanke på att arbetsgivarna inte vet vad som kommer att hända med restriktioner kopplade till pandemin kan man tänka sig att de väntar in i det längsta med rekrytering av andra typiska sommarjobb så som inom hotell, restaurang och annat kopplat till turism, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Särskilt tydlig är minskningen i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Nedgången syns även i andra branscher. Men det är fortsatt hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg. Osäkerheten gör att efterfrågan kan förändras framöver så det gäller att fortsätta jobbsökandet även om det kan vara tufft just nu. Det kan komma fler jobböppningar närmare sommaren.

– Platserna inom vård och omsorg fortsätter att dominera, i år ännu tydligare än tidigare år. Äldreomsorgen och vården står aldrig still och personalen som arbetar nu behöver semester, säger Johan Eklöf.

Pandemin och tillhörande restriktioner gör att Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar arrangeras digitalt. En stor fördel med det är att arbetssökande kan delta oavsett var i landet de befinner sig. En digital rekryteringsträff innehåller företagspresentationer och live-tv samt snabbintervjuer där arbetsgivare och arbetssökande kan träffas på ett enkelt och säkert vis. Allt sker inom arbetsformedlingen.se.

Vanligaste yrkena bland anmälda sommarjobb dec 2020-jan 2021

 1. Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende m. fl.)
 2. Vårdbiträden
 3. Vårdare, boendestödjare
 4. Kriminalvårdare
 5. Undersköterskor (vård- och specialavdelning och -mottagning)

Se separat bilaga för antal utannonserade jobb och länslistor.

Så söker du sommarjobb:

 • Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem. Du kan ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa
 • Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
 • Håll dig uppdaterat på exempelvis din kommun, rekryteringssajter eller Platsbanken, särskilt viktigt blir det just nu med en turbulent arbetsmarknad.
 • Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
 • Se över dina nätverk, kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren just därifrån.
 • Få inspiration i Arbetsförmedlingens jobbpodd, på arbetsformedlingenplay.se/play/podcast
 • På Arbetsförmedlingens webbplats finns bra tips och information om sommarjobb 
 • Ta del av Arbetsförmedlingens aktiviteter
 • Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, på arbetsformedlingenplay.se Då lär du dig till exempel hur du skriver ett riktigt bra cv, vad du ska tänka på under intervjun och hur du kan söka jobb via sociala medier.
 • Kolla under hashtaggen #jobbjustnu på Platsbanken.se för att se vilka jobb som arbetsgivare annonserar särskilt nu under coronakrisen.
 

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se