Pressmeddelande, 22 april 2022

Heta rekryteringsdagar för besöksnäringen 25-27 april

Över fyrahundra jobb ska bemannas när Arbetsförmedlingen och Visita slår upp portarna till besöksnäringsdagarna. Sexton arbetsgivare, varav flera kedjor, ska intervjua arbetssökande över nätet. Många kommer också att besöka de tjugoåtta utbildningarna runt om i landet för att rekrytera.

Det är mycket som står på spel för landets hotell och restauranger när Arbetsförmedlingen och Visita inleder Besöksnäringsdagarna den 25 april. Sommarsäsongen är inte långt borta, men på många hotell och restauranger saknas folk med branschkunskaper. Covid har satt djupa spår för hela branschen.

-  Behovet av medarbetare är stort i hela landet. Det handlar både om människor med specifik yrkeskunskap som kockar och sommelierer, men också om jobb som inte kräver en formell utbildning. Dagar som dessa är viktiga och en pusselbit för fler jobb, säger Peter Thomelius, chef Kompetensförsörjning på Visita. 

Besöksnäringsdagarna är ett nationellt rekryteringsevent som ska underlätta för företagare inom restaurang-, hotell- och turistbranschen att hitta nya medarbetare. Arbetssökande och arbetsgivare möts via Arbetsförmedlingens tjänst snabbintervjuer som är en uppskattad möjlighet att få bli marknadsförd och hitta kandidater för en djupare intervju.

De tre rekryteringsdagarnas snabbintervjuer är uppdelade på olika typer av tjänster från sexton stora och små arbetsgivare:

  • 25 april – serveringspersonal, hovmästare, bartender, restaurangbiträde, cafébiträde, frukostvärdinna, diskare
  • 26 april - kockar, kallskänkor, kökschefer, pizzabagare
  • 27 april – övriga yrken som exempelvis receptionist, städpersonal, vaktmästare, personal till kiosk, bad, spa med mera.

Den 25 april har arbetsgivare inbjudits att besöka kockelever på arbetsmarknadsutbildningar runt om i landet.

-  Det har varit ett stort tryck. Över sjuttio arbetsgivare har anmält sig och välkomnas till Arbetsmarknadsutbildningar inom restaurang runt om i landet. En del är kedjor som behöver rekrytera väldigt många, berättar Linda Daugaard, enhetschef, Kompetensförsörjning och arbetsgivarstöd på Arbetsförmedlingen.

Kockutbildningarna finns i Borås, Eskilstuna, Falun, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Kumla, Mjölby, Malmö, Norrköping, Ronneby, Skövde, Stockholm Tomteboda, Sunne, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Visby, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.

Om intresse finns att besöka någon av kockutbildningarna, kontakta Arbetsförmedlingens presstjänst.

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se