Pressmeddelande, 23 november 2020

Över 10 000 jobb under #jobbjustnu

Arbetsförmedlingens hashtag #jobbjustnu är en samlingsplats på Platsbanken där arbetsgivare som behöver personal omgående annonserar. I dag finns över 10 000 jobb under #jobbjustnu.

Pandemin har lett till ett allvarligt läge på arbetsmarknaden med hög arbetslöshet. Samtidigt finns det branscher som har ett ökat behov av personal och i många fall behöver de rekrytera snabbt. Sedan #jobbjustnu lanserades som en samlingsplats för snabba jobb på Platsbanken har antalet rekryteringsannonser under hashtaggen vuxit stadigt. Under september månad tillkom cirka 4 000 nya jobb i #jobbjustnu varje vecka medan det under de två första veckorna i november var över 6 000.

– Läget på arbetsmarknaden är fortfarande allvarligt, men den här hashtaggen visar ändå att det finns branscher som fortfarande behöver rekrytera. Dessutom reflekterar den även annonseringen generellt, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Under våren och sommaren dominerade olika vårdyrken de rekryteringsannonser som använde hashtaggen #jobbjustnu. Med över 1 500 lediga tjänster är det fortfarande en stor kategori, men den har nu blivit omsprungen av jobb inom yrkesaktegorin försäljning, inköp och marknadsföring. Där finns nu över 2 000 lediga jobb som behöver tillsättas omgående.

Det är även viktigt att se till det totala antalet nyanmälda platser på Platsbanken. Statistiken visar att det finns tecken på att rörligheten på arbetsmarknaden har börjat komma igång under hösten.

– I oktober, innan smittspridningen ökade igen, var det ungefär lika många nya jobb som tillkom som i oktober förra året vilket skulle kunna tyda på att efterfrågan på arbetskraft har ökat, säger Sandra Offesson.

Topp tre populäraste yrkeskategorierna på #jobbjustnu

  • Försäljning, inköp, marknadsföring
  • Hälso- och sjukvård
  • Socialt arbete

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se