Pressmeddelande, 16 oktober 2024

Arbetsförmedlingen fortsätter förbättra stödet till arbetssökande

Effekten av matchningstjänsten rusta och matcha har utvärderats i ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Resultatet visar att Arbetsförmedlingen och de privata leverantörerna når samma resultat vad gäller andelen arbetssökande som kommer ut i utbildning och arbete. Men de privata insatserna kostar mer. Nu vidtar Arbetsförmedlingen en rad åtgärder för att fler arbetssökande ska komma i utbildning eller arbete så effektivt som möjligt.

– Vi arbetar tillsammans med de privata leverantörer som har i uppdrag att stötta arbetssökande på vägen mot jobb och utbildning. Vi har ett gemensamt ansvar för att insatserna ska vara bra och effektiva, och ett gott samarbete är avgörande för detta, säger generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

Arbetsförmedlingen och IFAU har gemensamt utvärderat vilken effekt matchningstjänsten rusta och matcha hade under åren 2020–2023. Resultatet visar att det inte fanns några skillnader mellan grupperna i hur många arbetssökande som började arbeta eller studera. Dock var stödet från de privata leverantörerna dyrare än stödet från Arbetsförmedlingen.

– Rapporten studerar situationen under åren 2020–2023. Sedan dess har tjänsten förändrats och utvecklingsarbetet fortsätter med full kraft, säger generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson. 

Bland de åtgärder som Arbetsförmedlingen planerar att vidta för att förbättra sannolikheten för att arbetssökande får rätt stöd, ingår att:

  • Lågpresterande leverantörer i högre utsträckning kommer att stängas av.
  • Från och med årsskiftet kommer myndigheten att publicera betyg för att underlätta de arbetssökandes val av leverantör. Betygen visar hur väl leverantören lyckats stötta arbetssökande till arbete eller studier. 
  • Leverantörer i än högre utsträckning måste få ersättning för att få ut arbetssökande i studier eller jobb. 

Dessutom kommer Arbetsförmedlingen även fortsätta att utveckla tjänstens och avtalens utformning för att förbättra rusta och matcha ytterligare.

– Den här rapporten är en pusselbit i vårt arbete för att se till att arbetssökande får det stöd de behöver. Vi analyserar kontinuerligt effekterna av vårt arbete och det här resultatet påverkar hur vi nu förbättrar vår matchningstjänst, säger analysdirektör Eva Samakovlis.

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se