Pressmeddelande, 17 mars 2020

Kravet på aktivitetsrapportering för arbetssökande tas tillfälligt bort

Kravet på att arbetssökande ska aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen tas tillfälligt bort. Arbetsförmedlingen har fattat beslutet för att minska risken för smittspridning av coronaviruset och för att lindra arbetsbelastningen i myndigheten.  

– På det här sättet vill vi minska risken för smittspridning eftersom frågor om aktivitetsrapporteringen gör att många kommer till våra kundtorg (spontanbesök) och avlasta verksamheten i det här utsatta läget. Vi hoppas också att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning, säger Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning.

 

Varje månad ska arbetssökande inskrivna på Arbetsförmedlingen lämna in en aktivitetsrapport och redovisa sökta jobb och andra aktiviteter. Det är viktigt för att få rätt stöd på vägen till jobb eller utbildning, och för att få ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan. Nu tar Arbetsförmedlingen tillfälligt bort det kravet.

 

– Det här innebär att de arbetssökande tillfälligt inte behöver aktivitetsrapportera för att få sin ersättning. Vi har haft dialog med Sveriges a-kassor och andra berörda myndigheter som är införstådda med den här förändringen, säger Stefan Popovic.

 

Beslutet gäller till att börja med fram till den 14 juli, men kan vid behov komma att förlängas.

 

Innebär det här att arbetssökande inte längre behöver söka jobb?

 

– Nej, men det innebär att de arbetssökande inte behöver rapportera om sina jobbsökaraktiviteter till oss, säger Stefan Popovic.

 

Kontakt

Arbetsförmedlingens presstjänst 010-486 10 00