Pressmeddelande, 03 september 2024

Sommarjobb i norr – satsning som gick hem

Arbetsförmedlingens rekryteringssatsning sommarjobb i norr tillsammans med Piteå, Skellefteå och Kiruna kommun blev lyckad. 30 procent av sommarjobbarna från södra halvan av landet har fått fortsatt anställning och blir kvar i norra Sverige.

Intresset från arbetssökande att sommarjobba i norra Sverige har varit stort. Totalt sökte 350 personer från södra Sverige till att sommarjobba i norr via projektet. Av de 37 personer som fick jobb har 11 fått fortsatt anställning och blir kvar i Norr- och Västerbotten. Ytterligare några av deltagarna har efter sommaren fått jobb i sina hemkommuner eller börjat studera.

– Vi är nöjda med resultatet och det känns bra att ha bidragit till att arbetslösa fått jobb och arbetsgivarna fått personal. Att en del av deltagarna dessutom blir kvar här i norr ligger helt i linje med regeringsuppdraget att få människor att flytta dit jobben finns, säger Camilla Edholm projektledare på Arbetsförmedlingen.

Kommunerna som deltog i projektet var Piteå, Skellefteå och Kiruna. De personer som haft möjlighet att söka sommarjobb i norr genom projektet har varit inskrivna arbetssökande från Sundsvall och söderut.

– Det känns jättebra att så många tog chansen att arbeta hos oss i sommar genom det här projektet, de har varit ett viktigt tillskott för att klara sommarens bemanning i våra vård- och omsorgsverksamheter, säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun.

Sommarjobb i norr var en fortsättning på förra årets Provjobba/provbo. Syftet var att effektivisera Arbetsförmedlingens nationella rekryteringsprocess, öka arbetssökandes motivation att ta arbete på annan ort och därmed under sommaren kunna erbjuda arbetsgivare inom den kommunala vårdsektorn kompetent arbetskraft från regioner med högre arbetslöshet.

Sommarjobb i norr – resultat

  • 350 personer från södra halvan av Sverige sökte sommarjobb via sommarjobba i norr
  • 37 personer fick sommarvikariat
  • 7 av dessa flyttar till Piteå efter projektets slut och fortsätter arbeta hos socialtjänsten i Piteå kommun
  • 4 personer har fått jobb i Älvsbyn, Jokkmokk och Kiruna och flyttar dit
  • 2 personer är erbjudna tjänster i sina hemkommuner
  • 2 personer kommer att påbörja utbildning till undersköterska
  • 1 person går vidare till universitetsstudier

Kontakt

Presskontakt: Presstjänsten 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

Fredrik Blom, Move to Piteå, Piteå kommun, 0911-69 73 42, fredrik.blom@pitea.se