Pressmeddelande, 01 december 2022

Svårare för oseriösa arbetsgivare att få stöd

Den 1 december träder flera regelförändringar i kraft som ger Arbetsförmedlingen större möjligheter att värna om skattebetalarnas pengar genom att neka oseriösa arbetsgivare och anordnare stödinsatser.

- Vi är glada över att politiken lyssnat på oss när vi velat få ökade möjligheter att säga nej där det finns tveksamheter. Det gör att vi använder skattebetalarnas pengar bättre och det gynnar så klart både de sökande och alla de seriösa arbetsgivare som anställer med stöd eller tar emot praktikanter, säger Anna Middelman, rättschef på Arbetsförmedlingen.

Regelförändringarna ger Arbetsförmedlingen möjlighet att till exempel neka stöd till arbetsgivare och anordnare som inte har ekonomiska möjligheter att betala ut lön till den anställda eller är dömda för ekonomisk brottslighet. En stor del av kontrollerna kommer att utföras automatiskt, men vissa uppgifter kommer arbetsgivarna och anordnarna att behöva intyga. Det gör det ännu tydligare vad som förväntas av dem och vårt kontrollarbete blir i flera avseenden bättre. Det är en positiv utveckling för välfärdssystemet.

- Den stora majoriteten arbetsgivare vi samarbetar med är seriösa och vill göra rätt. Men om vi upptäcker att något inte står rätt till har vi nu bättre möjligheter att neka stöd eller insatser. En viktig uppgift som myndigheten har är att göra korrekta utbetalningar från början och motverka missbruk av välfärdssystemen eller ren kriminalitet, så att stöd och insatser kan användas där de verkligen behövs och gör nytta, säger Anna Middelman.

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se