Pressmeddelande, 20 maj 2019

Rekordmånga sommarjobb i år – inte för sent att söka

Det finns fortfarande lediga sommarjobb. Hittills har nära 110 000 sommarjobb rapporterats in till Platsbanken. Det är nytt rekord.

Sommarjobben fortsätter att strömma in till Arbetsförmedlingen. Bara under april månad anmäldes drygt 14 000 nya lediga sommarjobb till Arbetsförmedlingens platsbank.

- Det här ger goda möjligheter för ungdomar, men även nyanlända, att få in en fot på arbetsmarknaden. Sommarjobb är en bra chans att prova på ett yrke och en bra merit att ha på sitt cv framöver, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Olika vårdyrken är vanligast bland de sommarjobb som rapporterats in till Arbetsförmedlingen hittills i år. Men arbetsgivarna söker även många andra sommarjobbare. Med på topplistan finns bland annat butikssäljare, städare, servitörer, lagerpersonal, restaurangbiträden och hotellreceptionister.

- 2019 blir ännu ett rekordår för sommarjobb. En förklaring är att vi har en stark arbetsmarknad, med hög sysselsättning, och när många jobbar är det också många som ska ha semester. En annan orsak är att äldreomsorgen, till exempel, aldrig står aldrig still. Här behövs alltid vikarier. Det är också så att vi har ett gott samarbete med många arbetsgivare som söker sommarvikarier, säger Johan Eklöf.

Topplista sommarjobb, vårdyrken. Så många sommarjobb har annonserats ut i Platsbanken from december:

   
Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl. 25 800
Vårdbiträden 8 400
Vårdare, boendestödjare 6 800
Personliga assistenter 5 400
Grundutbildade sjuksköterskor 3 900

 

Topplista sommarjobb, övriga yrken.  Så många sommarjobb har annonserats ut i Platsbanken from december:

   
Butikssäljare, kassapersonal m. fl. 6899
Hovmästare och servitörer 3437
Processövervakare, metallproduktion 2971
Städare 2425
Restaurang- och köksbiträden m.fl. 2302
Lager- och terminalpersonal 2270
Hotellreceptionister m.fl. 1921
Kriminalvårdare 1828
Lastbilsförare m.fl. 1643
Kockar och kallskänkor 1540
Brevbärare och postterminalarbetare 1328

 

Sista minuten tips från Arbetsförmedlingens jobbsökarexperter

  • Det finns fortfarande lediga jobb att söka. Gå igenom de annonser som finns på Platsbanken, men kolla även andra kanaler som sociala medier, företagens hemsidor osv.
  • Berätta för personer du känner att du söker jobb och be dem hålla ögonen öppna. Fråga dina vänner som redan har hittat ett sommarjobb om det kan finnas plats där för en till.
  • Ta kontakt spontant med en arbetsgivare och ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar. De kanske inte hinner annonsera, men om du kommer med ett förslag själv kan de nappa.
  • Det finns större arbetsgivare som anställer många. Då är det troligt att en del hoppar av (på grund av får annat jobb/ändrade planer): erbjud dig att vara standby, en person de kan ringa med kort varsel. Om du gör ett bra jobb när du blir inringd kommer de att vilja ta in dig på fler pass.
  • Försök att vara flexibel när det gäller arbetsuppgifter och arbetstider. Arbetsgivaren kanske bara har ett par veckor kvar i sommar att täcka upp för och om du kan ta dem ökar dina chanser till jobbet.
  • När du tar kontakt med en arbetsgivare: Berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobb hos just dem.
  • Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
  • Här finns fler tips: www.arbetsformedlingen.se/sommarjobb

Kontakt

För kommentarer: Johan Eklöf, analytiker, 010-486 24 23

För jobbsökartips: Priya Eklund, jobbsökarexpert, 010-486 33 19

Presskontakt: Anna-Lena Immo, 010-488 35 99