Pressmeddelande, 07 december 2021

Nu finns rusta och matcha i hela landet

Den 7 december är det dags för etapp tre och ytterligare 104 kommuner får tillgång till tjänsten rusta och matcha. Därmed finns tjänsten i landets alla 290 kommuner. Rusta och matcha är en del av den successiva reformeringen där Arbetsförmedlingen tillsammans med fristående leverantörer rustar och matchar arbetssökande till jobb eller utbildning.

Tidigare i år har tjänsten rusta och matcha (KROM) införts i två etapper (i maj och september) omfattande totalt 186 kommuner. Samtidigt har avtalen sagts upp med leverantörerna av föregångaren stöd och matchning (STOM) i berörda kommuner. Den tredje och sista etappen som berör 104 kommuner är fördelade på 43 leveransområden. Ett leveransområde är ett geografiskt avgränsat avtalsområde med en eller flera kommuner som används vid upphandling.

Intresset stort för att bli leverantör

Intresset för att bli leverantör i tjänsten rusta och matcha är mycket stort och ansökningarna strömmar in.

Det är väldigt positivt att vi nu helt har växlat över till utvecklade matchningstjänster. Därmed kan fler arbetssökande under en längre period få individuellt stöd som ska leda till jobb eller utbildning, säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningschef på Arbetsförmedlingen.

Hittills är närmare 100 leverantörer godkända och därmed finns leverantörer i de flesta leveransområden, men inte i alla områden. Det beror på att en hel del ansökningar inte uppfyller villkoren men också att alla ansökningar inte hunnit granskas eller att ingen leverantör ännu ansökt för området. I områden som väntar på leverantörer finns det andra lösningar under tiden.

Fakta:

Rusta och matcha är en tjänst där Arbetsförmedlingen tillsammans med fristående aktörer hjälper arbetssökande att komma ut i arbete eller utbildning på så kort tid som möjligt. Målet med tjänsten, som kan pågå i maximalt tolv månader, är att deltagarna ska få jobb eller börja studera så fort som möjligt.

Mer information: Rusta och matcha

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se