Yrkeslärare i gymnasieskolan

En gymnasielärare i fordonsämnet samtalar med en elev i en verkstad.

Få koll på yrket

Här får du veta mer om arbetsuppgifter, lön och jobbmöjligheter i olika delar av landet. Du får också koll på vad som krävs i form av utbildning och personliga förmågor för att passa för yrket.

Vägen till yrket

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå. Andra alternativa vägar finns också, exempelvis Vidareutbildning av lärare (VAL), som gör det möjligt att komplettera dina tidigare studier, för att nå en examen för skola eller förskola. Det finns också ett projekt som kallas Fler vägar in, vars syfte är att skapa fler alternativ för dig som vill bli lärare, oavsett om du har tidigare lärarerfarenhet eller inte.

  • Eftergymnasial utbildning

    Yrkeslärare i gymnasieskolan utbildas på Yrkeslärarprogrammet som ges vid några högskolor och universitet i landet. Studielängden är 1,5 år eller 90 högskolepoäng. Programmet kan läsas på halvfart eller via distansstudier. För att få studera till yrkeslärare krävs kvalificerad och relevant yrkeserfarenhet eller eftergymnasial utbildning inom det ämne man vill undervisa i.

  • Övriga krav och meriter

    Lärare är ett legitimationsyrke och legitimationen utfärdas efter slutförd utbildning.

Få stöd

Kontakta studie- och yrkesvägledare

Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.

Välj kommunen som du bor i

Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?

Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.

Validera din kompetens eller utbildning

Kolla upp ett yrke

Se lön, arbetsuppgifter och möjligheter till arbete. Sök bland 300 yrken.

Hitta din väg framåt!

Hur nöjd är du med tjänsten?

Välj från inte alls nöjd till mycket nöjd