Undervisningen kräver förberedelser och uppföljningar, så som att rätta prov och dokumentera elevernas arbete.
På yrkesprogrammen har eleverna arbetsplatsförlagt lärande (APL). Läraren fungerar som handledare inför, under och efter den perioden. Läraren kan exempelvis besöka praktikplatsen för att följa upp och dokumentera elevens utveckling, under perioden då eleven ska testa sina kunskaper utanför skolan. Läraren är också handledare för eleverna när de genomför sitt avslutande gymnasiearbete.
Läraren ingår i ett arbetslag, med flera andra kollegor. Man samarbetar även i ämnesövergripande projekt och genomför utvecklingsarbete. Läraren följer upp elevens skolgång och sköter kontakter med vårdnadshavare. Vid behov samarbetar man även med elevhälsoteamet, så som studie- och yrkesvägledare, kurator och specialpedagog.
Den snabba tekniska utvecklingen och förändringarna i arbetslivet ställer krav på att yrkesläraren kontinuerligt följer utvecklingen i branschen. Eleverna utbildas mot ett yrke och för att vara anställningsbara bör de vara insatta i aktuella tekniker och arbetssätt.
Det finns många olika yrkeskurser. Exempel på ämnen som yrkeslärare i gymnasieskolan kan undervisa i är: handel, hållbar turism, livsmedels- och näringskunskap, florist, frisör och ellära.