Ordersamordnare
Ordersamordnare ser till att rätt beställning levereras till rätt plats i rätt tid.
En ordersamordnare planerar och kontrollerar ett företags inkommande och utgående order. Att rätt beställning levereras till rätt plats i rätt tid är en förutsättning för effektiv försäljning och kundservice. Därför måste en ordersamordnare vara strukturerad och ha en helhetssyn på processen, från inkommande order till levererad produkt samt uppföljningar med kund.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Inom i Europa är vägtransport vanligast, men till våra kunder i länder som Kuba och Mexiko används ofta fartyg.
Ventsi gillar utmanande logiska pussel
Som en person som alltid gillat det logiska i saker och ting passar rollen som ordersamordnare Ventsi som handen i handsken. – Att följa hela kedjan, från beställning till leverans, är ett utmanande logiskt pussel, säger han.
Berätta om ditt jobb, vad har du för uppgifter?
– Min uppgift är att ta emot, godkänna, planera och bekräfta ordnar för leverans. En order kan börja med att en kund i Frankrike skickar en beställning via mail till mig. Först godkänner jag ordern och sedan registrerar jag den i vårt system. Därefter kontaktar jag vår produktionsansvarige för att få veta vilka råvaror som behövs och hur lång tid de olika stegen kommer ta. Jag ser också över transportmöjligheter. Inom i Europa är vägtransport vanligast, men till våra kunder i länder som Kuba och Mexiko används ofta fartyg. Utifrån allt det här kan jag beräkna ett preliminärt leveransdatum.
Vad kan vara utmanande i yrket?
– När man har en färdig plan kan plötsligt allt ändras för att en leverantör hör av sig om att en råvara är försenad. Det förändrar vår kedja och försenar vårt leveransdatum. Eftersom företaget är ganska nystartat har vi inte haft möjligheten att ha ett säkerhetslager med extra råvaror. Men kunderna vet och förstår att det ibland tar tid att få fram produkten och kunna leverera den. – Det finns också en hel del detaljer man behöver ta hänsyn till vid planeringen, så som hur stor ordern är och om vi har lagringskapacitet för det. Vanligtvis är beställningarna på 20 till 37,5 ton. En klar majoritet av våra produkter klassas som farligt gods och med det tillkommer det många regler och dokumentation, men det tycker jag bara är kul.
Vad är det roligaste med yrket?
– Jag gillar logiken. Det är mycket papper och dokumentation, men jag gillar det. Man måste också ha ett ständigt flöde och den biten av planeringen är kul. Att planera och ha koll på alla de olika leveranserna, både in och ut, är riktigt roligt. Jag måste ha koll på allt. Vilken lastbil är det? Hur lång tid tar det? Hur kan vi ta emot fler råvaror samtidigt utan att det blir en flaskhals? Hur kan jag optimera processen? – En annan fördel med jobbet är att vi har bra personkemi här. Man har nära kontakt med kollegor och det är lätt att samarbeta då.