Miljö - och hälsoskyddsinspektör
Som miljö- och hälsoskyddsinspektör använder du naturvetenskaplig och juridisk kompetens att för att skydda både människor och miljö.
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer ansvarar för tillsyn inom områden som miljö- och hälsoskydd samt livsmedelssäkerhet. Du granskar, vägleder och säkerställer att företag, industrier och verksamheter följer lagar och riktlinjer. Arbetet innebär många kontakter med företag, myndigheter och allmänheten, och erbjuder en varierad vardag med stort samhällsansvar.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Bara kör! Det finns gott om jobb och är ett otroligt spännande och varierande yrke.
Miljö- och hälsoskyddsinspektören fokuserar på konsumenternas säkerhet
Tatueringar, blodiga burgare eller permanent make-up. Allt innebär en risk om inte hygienen sköts på rätt sätt. Moa Winslow jobbar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstads kommun. Hon ser till att restauranger, tatueringsstudios och skönhetssalonger sköter hygienrutinerna. – Vi är en funktion för allmänheten i syfte att kontrollera att företagarna gör rätt. Man ska vara trygg när man exempelvis äter ute på restaurang, säger Moa Winslow.
Vad har du för arbetsuppgifter?
– När jag jobbar med hälsoskydd gör jag inspektioner hos exempelvis tatueringsstudios eller skönhetssalonger. – Dessa företag bedriver verksamheter som innebär ingrepp på huden som kan resultera i blodsmitta om yrkesutövaren inte sköter hygienen. Som inspektör säkerställer jag att tatueringsstudion eller skönhetssalongen följer de riktlinjer som finns. – Eftersom jag även jobbar med livsmedelsfrågor inspekterar jag restauranger och caféer också. Då kollar vi bland annat så att restaurangen håller det rent och snyggt, att livsmedel hanteras på rätt sätt och att det inte finns spår av skadedjur.
Jobbar du med några typer av projekt?
– Just nu jobbar jag med projektet ”Blodiga burgare” som Livsmedelsverket initierat eftersom rosastekta burgare har blivit en trend. En rosastekt burgare som inte hanterats på rätt sätt kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier. Just nu gör vi en punktinsats för att se om restaurangerna kan producera burgare som är säkra att konsumera.
Vad har du för tips till den som funderar på att bli miljö- och hälsoskyddsinspektör?
– Bara kör! Det finns gott om jobb och är ett otroligt spännande och varierande yrke. Jag vill också tipsa om att ta praktik under utbildningen och satsa på att göra examensjobbet tillsammans med en organisation. På så sätt får man ännu mer kunskap och kontakter inom yrket.
Varför ville du bli miljö- och hälsoskyddsinspektör?
– Jag hade en dröm om att jobba som djurskyddsinspektör. Under min utbildning på miljö- och hälsoskyddsprogrammet så fick vi information om att arbetsmarknaden är tuff för djurskyddsinspektörerna. Det fick mig att tänka om. För mig var det viktigt att komma ut i jobb relativt snabbt och enkelt. – Jag har alltid haft ett stort intresse för miljö vilket var en stor del av utbildningen. Jag valde inriktningen livsmedel som en nisch eftersom jag är intresserad av mat. Utbildningen gav mig den perfekta kombinationen mellan miljö och livsmedel.