Vägen till yrket
Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.
Gymnasieutbildning
Grundutbildning till isoleringsmontör finns inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka ett år som lärling gör man ett branschprov för bli certifierad isoleringsmontör.
Företagsförlagd utbildning
Det vanligaste sättet att utbilda sig till isoleringsmontör är via företagsförlagd utbildning i ett isoleringsföretag. I detta fall tar utbildningen cirka fyra år. VVS-branschens Yrkesnämnd och Isoleringsfirmornas förening har mer information om utbildningsvägar och branschcertifikat.
Vuxenutbildning
En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
Övriga krav och meriter
B-körkort är ofta ett krav eller en merit vid anställning.
Arbetsmarknadsutbildning
En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
En arbetsmarknadsutbildning stärker din kompetens och gör det lättare att få ett jobb. Utbildningarna ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet, och är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.
Få stöd
Kontakta studie- och yrkesvägledare
Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.
Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?
Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.