Vägen till yrket
Elektrikeryrken kräver utbildning på gymnasienivå eller eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolenivå.
Gymnasieutbildning
Elektriker utbildas inom gymnasieskolan på el- och energiprogrammet, inriktning elteknik.
Eftergymnasial utbildning
Utbildningar med inriktning mot elinstallation, elkraft och eldistribution kan finnas inom Yrkeshögskolan.
Vuxenutbildning
En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
Övriga krav och meriter
En utbildad elektriker med yrkeserfarenhet kan ansöka om auktorisation för att bli elinstallatör. Auktorisation är det som tidigare kallades behörighet. Det finns olika auktorisationstyper för olika kompetensnivåer, som utfärdas av Elsäkerhetsverket. Alla som utför elinstallationsarbete yrkesmässigt måste dock inte vara auktoriserade. Mer information finns att läsa på Elsäkerhetsverkets hemsida. Om man vill starta eget elinstallationsföretag, måste man själv vara auktoriserad elinstallatör eller knyta en auktoriserad elinstallatör till företaget. B-körkort är ofta ett krav vid anställning.
Arbetsmarknadsutbildning
En alternativ utbildningsväg kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.
En arbetsmarknadsutbildning stärker din kompetens och gör det lättare att få ett jobb. Utbildningarna ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet, och är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.
Få stöd
Kontakta studie- och yrkesvägledare
Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.
Relaterade länkar
Har du utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg?
Du som har erfarenhet från ett yrke i Sverige eller något annat land alternativt har en utländsk utbildning och behöver få din kunskap formellt erkänd kan ansöka om validering.