Dietist
Dietister ger människor förutsättningar att leva ett hälsosammare liv genom ändrad kosthållning.
Dietister utreder, behandlar och förebygger nutritionsrelaterade tillstånd och sjukdomar. De ger människor förutsättningar att leva ett hälsosammare liv. Det rådgivande samtalet är ett mycket viktigt redskap i mötet med patienten. Många dietister arbetar också med utbildning och information till olika målgrupper. Insatser för sjukdomsförebyggande matvanor är en viktig del i dietistens arbete.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Det är viktigt att tycka om människor och att vara intresserad av mat!
Dietisten ger kostråd för bättre hälsa
Ett intresse för kost och hälsa i kombination med att vilja hjälpa människor. Det gjorde att Charlotte Olofsson valde att bli dietist. Hon arbetar på sjukhus med nutritionsbehandling av patienter som drabbats av olika sjukdomar. En stor del av arbetet går ut på att ge individuellt anpassade kostråd. – Det bästa med arbetet är att det bidrar till att människor mår bättre, säger hon.
Varför valde du att bli dietist?
– Jag har alltid varit intresserad av kost och hälsa, samt att få förståelse för hur kroppen fungerar. Jag tycker även att det är roligt att träna och då är det viktigt att fylla på med bra mat.
Hur skulle du beskriva en arbetsdag?
– Förutom mina mottagningsbesök är den oftast lite oplanerad för att kunna möta akutsjukvårdens behov av snabba insatser. Jag arbetar mot flera avdelningar, vilket innebär att jag måste vara flexibel och prioritera för att hinna med. Jag pratar också mycket i telefon med patienter.
Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att få hjälpa människor och att arbetet bidrar till att människor mår bättre. Det ger så otroligt mycket tillbaks!
Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?
– Empati och god förmåga att lyssna. Det är viktigt att tycka om människor och att vara intresserad av mat!
Vilka utmaningar möter du?
– Dels finns en tidspress och resursbrist, man vill göra mycket med den lilla tid man har. En annan utmaning är att allmänheten matas med felaktig information, det skrivs otroligt mycket om mat. Jag behöver ofta bemöta det och informera om vetenskapen. Mat väcker också mycket känslor, det gäller att vara ödmjuk när man ger kostråd.
Vad innebär ditt arbete som dietist?
– Man kan jobba som dietist på väldigt olika sätt. Jag arbetar på sjukhus med nutritionsbehandling av patienter på olika avdelningar. Det kan vara patienter som har mag- och tarmsjukdomar, cancer, diabetes, KOL*, risk för undernäring och patienter som ska eller har genomgått kirurgi. – I arbetet ger jag individuellt anpassade kostråd utifrån vad patienten själv tycker om, men också utifrån dennes behov relaterat till sjukdomen. Det är väldigt olika från fall till fall. Det kan till exempel handla om att förhindra undernäring eller att optimera näringsintag före och efter en operation. – Under ett patientsamtal informerar jag lite om hur sjukdomen påverkar näringsbehovet och näringsupptaget i kroppen. Jag ger förslag på vilken typ av mat som är bra att äta eller undvika. Alla kostråd och all information vi lämnar ut är evidensbaserad.