Vägen till yrket
All information om kraven när det kommer till körkort för buss finns på Körkortsportalen. Bussförare behöver ha Yrkeskompetensbevis (YKB) för att få arbeta inom yrket. Grundläggande utbildning leder efter godkänt prov till ett yrkeskompetensbevis.
Gymnasieutbildning
Utbildning till bussförare finns inom gymnasieskolans fordons- och transportprogram, med inriktning transport. Den som genomgår yrkesförarutbildning till bussförare i gymnasieskolan kan få körkort med behörigheterna D eller DE från 18 års ålder med vissa begränsningar för att kunna utföra sådana transporter.
Vuxenutbildning
Alternativ väg till utbildning är via vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.
Företagsförlagd utbildning
Spårvagnsförare utbildas internt inom företagen med en handledare och övningskörning. I utbildningen ingår också fyra teoretiska prov, slutexamination (uppkörning) samt praktik. Reglerna för att bli antagen kan skilja något mellan trafikföretagen.
Övriga krav och meriter
All information om kraven när det kommer till körkort för buss finns på Körkortsportalen. Bussförare behöver ha Yrkeskompetensbevis (YKB) för att få arbeta inom yrket. Grundläggande utbildning leder efter godkänt prov till ett yrkeskompetensbevis. Detta gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning för att förnya beviset. Läs mer om yrkesförarkompetens på Transportstyrelsens hemsida.
Arbetsmarknadsutbildning
Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning . Kontakta din Arbetsförmedling för frågor om arbetsmarknadsutbildning.
En arbetsmarknadsutbildning stärker din kompetens och gör det lättare att få ett jobb. Utbildningarna ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet, och är korta, yrkesinriktade utbildningar till yrken med goda framtidsutsikter.
Få stöd
Kontakta studie- och yrkesvägledare
Är du osäker på vad du behöver läsa in eller hur du ska planera? Då kan en studie- och yrkesvägledare i din kommun hjälpa dig hitta rätt kurs, planera och skicka in ansökan.