Varje yrke är unikt
Vi har alla många förmågor som vi använder för att kunna utföra olika arbetsuppgifter. Här är exempel på förmågor som behövs inom det här yrket.
Kreativ
Som bagare eller konditor ska man kunna skapa vackra bröd och bakverk utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det är även bra att kunna variera bakverken genom att förändra utseende och smak.
Ordningsam
Som bagare och konditor behöver man kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även veta när råvaror beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt.
Rörlig
Det förekommer tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och man står och går en stor del av arbetsdagen. Det kan fresta på knän, axlar och rygg, så det är viktigt att arbeta ergonomiskt.
Simultanförmåga
Det är bra att klara att göra flera saker samtidigt. När degen blandas kan man t.ex. kunna göra limpor av en annan deg, eller hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.
Stresstålig
Man behöver klara arbete som tidvis sker i högt tempo.