Med den information man fått fram formuleras sedan användbarhetsmål tillsammans med beställaren av produkten. Det kan till exempel vara hur lång tid det får ta att lösa en uppgift eller att alla användare alltid ska veta var på webbplatsen de befinner sig.
Kunskaper man får via analysarbetet används i det fortsatta designarbetet. Användbarhetsexperter deltar i arbetet med att ta fram och utveckla designidéer med hjälp av prototyper och utvärderar designförslag.
De utvecklar idéer om hur användarna ska göra när de för en dialog med systemet, till exempel när de beställer eller köper varor, spelar eller svarar på frågor. De bestämmer i vilken ordning olika uppgifter (interaktioner) ska göras. Utgångspunkten är alltid användarnas situation och deras användning av systemen.
En populär benämning av yrket är UX-designer, vilket beskriver vad man arbetar med, nämligen user experience. Skisser, prototyper och andra metoder för att lägga fram idéer är något man sysslar med dagligen.
Under utvecklingsarbetet jobbar användbarhetsexperten ofta i nära samarbete med den formgivare som gör den grafiska designen av gränssnittet. Gränssnittet är det som möter användaren på bildskärmen.
Ofta arbetar man med att öka användbarheten hos ett befintligt system eller en befintlig webbplats. Den befintliga produkten granskas för att utvärdera hur väl den fungerar och identifiera problem när det gäller användbarheten av produkten. Det ger förslag till förbättringar.
Användbarhetsexperten arbetar nära systemutvecklare, programmerare och grafiska formgivare.
Rollen kräver goda kunskaper inom exempelvis design thinking, agila arbetssätt och användargränssnitt så som bildskärms- och interaktionsteknik, augmented reality, virtual reality, sensorer, AI-driven interaktion med mera.