Anläggningsarbetare
Anläggningsarbetare förbättrar vägar, tunnlar, broar och gör snyggt på gator, torg och i parkanläggningar
Anläggningsarbetare arbetar med att bygga vägar, broar, parker, trädgårdar och anläggningar av olika slag. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på arbetsområde. Anläggningsarbetare gör allt från att lägga asfalt och rörledningar, underhålla vägar och järnvägar, anlägga parker och trädgårdar till att stensätta gator och torg.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Det bästa med mitt yrke är att jag aldrig blir fullärd, det är också trevligt att skapa något som ser snyggt ut.
Stensättare utsmyckar gator och torg
Denni Renud lägger sten och betongplattor på gator, torg och vid infarter till hus. Att vara stensättare är ett varierande och skapande arbete där man aldrig blir fullärd, menar han.
Berätta om ditt jobb!
– Jag sätter gatsten och kantsten på gator, torg, vid infarter och i villaträdgårdar. Ett arbete kan handla om att lägga om en gata efter att den har grävts upp i samband med att fjärrvärme har installerats. Att rusta upp stenmurar ingår också i mitt jobb. Granit, betongplattor och natursten är materialen jag använder mig av. – Jag jobbar i ett mindre företag som ofta fungerar som underentreprenör till de större anläggningsföretagen. Vi är tio stycken men jobbar ofta i mindre arbetslag. Vi lägger ungefär 150-200 kvadratmeter gatsten i veckan. En yta på 1000 kvadratmeter tar ungefär 5-6 veckor att lägga. Det finns nästan alltid ritningar att gå efter, men ibland måste man anpassa stenläggningen efter hur det ser ut i verkligheten.
Vilka utmaningar möter du i ditt arbete?
– Det är en utmaning att lägga gatstenen så att regnvatten faller av åt rätt håll. Innan vi lägger gatstenen mäter vi ut hur de ska läggas. Det är viktigt att hålla höjderna i gatan. En gata ska gå som i en båge, i mitten är gatan alltid lite högre för att regnvatten ska rinna av i kanterna och ner till brunnarna. Man måste se till att det blir jämnt och att inte hålor uppstår där det kan bildas pölar.
Vad är det bästa med ditt yrke?
– Det bästa med mitt yrke är att jag aldrig blir fullärd. Det är ofta någon i arbetslaget som kommer med nya idéer, vilket är inspirerande. Det är också trevligt att skapa något som ser snyggt ut. Det finns en variation i arbetet som jag tycker om, olika uppdrag skiljer sig åt.
Vad har du för arbetstider?
– Ofta jobbar jag vardagar från 7-16, men det kan variera beroende på vilket uppdrag det handlar om. Vi utgår ifrån Växjö men har också uppdrag på Öland och i Blekinge, ibland 25 mil hemifrån. Då bor man tillfälligt på den orten i veckorna och jobbar längre dagar för att kunna spara in en ledig dag på fredagen.