Inrednings- och möbelsnickare
Inrednings- och möbelsnickare tillverkar och reparerar specialsnickerier i småskalig produktion från idé till färdig produkt.
Inrednings- och möbelsnickare arbetar med specialsnickeri i småskalig produktion. Yrkesgruppen tillverkar och reparerar möbler och inredningar på ett hantverksmässigt sätt, i kombination med modern produktionsteknik. De arbetar ofta med specialbeställningar eller tillverkning i mindre serier. Det är vanligt att vara inblandad i alla moment i tillverkningsprocessen, från idé till färdig produkt.
En hälsning från verkligheten
Läs om hur en person som redan jobbar inom yrket upplever sin arbetsvardag.

Man måste komma ihåg att trä är ett levande material med kvistar, där varje bit är unik och beter sig olika.
Finsnickaren – problemlösaren med ett intresse för att skapa
David Löwing arbetar med finsnickeri. Under Yrkes-EM 2016 tävlade han i möbelsnickeri, ett moment som ställer kunskaperna på prov. Ett genuint intresse för trä och ett snickeri hemma på gården gjorde valet till finsnickare lätt. – Trä är ett levande och utmanade material att jobba med, varje träbit är unik, säger han.
Hur känns det att tävla i möbelsnickeri?
– Riktigt roligt! Jag var med i Yrkes-VM 2011 i grenen möbelsnickeri, så jag hoppas på revansch här. Det är ett kul yrke att tävla i – omväxlande, många avancerade sammansättningar och väldigt likt mitt yrke som finsnickare.
Varför valde du att bli finsnickare?
– Ett lätt val för mig då jag är uppvuxen med ett snickeri hemma på gården. Problemlösandet och utmaningen att skapa saker av trä lockade mig. Det är mitt genuina intresse.
Vad har du för arbetsuppgifter till vardags?
– Det blir mycket finsnickeri av fönster, dörrar och trappor. Träarbeten görs oftast i specialmaskiner och det som inte går att lösa med hjälp av maskinerna gör jag för hand. Mitt företag har många olika arbetsuppgifter. Vi jobbar mycket med att bevara en äldre snickartradition i våra fönster, dörrar och inredningar. Ett exempel på uppdrag vi ibland får är kyrkportar där det inte bara går att köpa en ny utan, man måste bygga från grunden så att det passar med tidigare konstruktion. Ungefär en tredjedel av uppdragen görs för privatpersoner, så det blir även en hel del kundkontakter.
Vad är utmanande och roligt i ditt yrke?
– Jag möter många olika utmaningar när vi exempelvis restaurerar kulturhus. Utmaningar som kräver specialanpassningar, men det är också det som gör att det är kul – variationen gör att jag aldrig hinner tröttna. Man måste komma ihåg att trä är ett levande material med kvistar, där varje bit är unik och beter sig olika.
Vilka förmågor är viktiga i ditt yrke?
– Tekniskt kunnande inom trä, att förstå hur trä beter sig när det utsätts för fukt. Att man är en flexibel problemlösare. Vara anpassningsbar och kunna bygga efter situationen och att hitta de lösningar som krävs är också viktigt.
Hur ser utvecklingen ut för yrket?
– Just nu arbetar jag för att bevara det äldre – fast med moderna maskiner. Förr handhyvlades alla bitar raka, i dag används det fler maskiner för att underlätta arbetet och utvecklingen gör att det hela tiden kommer nya maskiner.
Vad har du för tips till den som funderar på att bli möbelsnickare?
– Tänk igenom och testa på. Gå yrkesskola och ha mycket praktik hos snickerier – ta vara på kunskap som finns hos äldre snickare!