Så kan vikariatet bli din väg till jobb i höst

Publicerad: 2024-05-13

Du vikarierar över sommaren eller hoppar in på ett arbete ibland och hoppas på en förlängning. Här har du tipsen som kan hjälpa dig att bli kvar på arbetsplatsen även när hösten kommer.

Servitris bär tallrikar i restaurangkök.

Sök de rätta jobben

Spana in året-runt branscher och företag i dina trakter som går bra eller där det väntas expansion. Identifiera de rätta jobben att söka. Ta hjälp av Arbetsförmedlingens prognoser som visar framtidsutsikterna för olika yrken med hjälp av verktyget Hitta yrken.

Hitta yrken

Prova nya saker

Var inte rädd för att prova något nytt. Det kan uppskattas att du räcker upp handen och kan rycka in då oplanerade inhopp behövs. Arbetsgivaren ser att du är flexibel och ansvarstagande.

Kom med fräscha idéer

Sök en lösning på ett problem eller för fram en idé som förenklar ett arbetsmoment du kan presentera för chefen. En konkret idé som innebär förbättringar uppskattas av de flesta arbetsgivare samtidigt som de ser att du är innovativ och har idéer.

Håll kontakt

Sommaren är semestertider då viktiga nyckelpersoner kan vara borta. Försök att hålla kontakten med den som har rollen att förlänga din tjänst så att du inte blir bortglömd. Det kan bli fel om du stör för mycket under ledigheten men ett mejl som påminner om vad ni pratat om kan göra skillnad.

Var tydlig tidigt

När du lyckats närma dig ett jobb är det bra att i ett tidigt skede berätta att du är öppen för en fortsättning efter att anställningen upphör. Redan i ansökan och i jobbintervjun är det bra att vara tydlig. Det är också en fördel om du kan vara specifik och i detalj ange i vilken omfattning och vilka tider och perioder du kan jobba i höst. 

Ha helikopterperspektiv

Även om din avdelning saknar luckor till hösten kan det vara poäng att ha lite helikopterperspektiv och hålla koll på om andra delar behöver personal. Genom att ha kontakt med chefer och kollegor vid andra avdelningar kan du få information om öppningar samtidigt som du blir ett bekant ansikte för dem.

Gör dig oumbärlig

Bli bäst på det du gör och lyft blicken för att se om du kan hjälpa till även med andra arbetsuppgifter. Samla på dig kunskap och lär dig dina arbetsuppgifter så bra att det blir svårt för arbetsgivare att klara sig utan dig. Bli den som lär upp andra.