Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Ha koll på dina rättigheter på sommarjobbet

  Publicerad: 2021-06-11

  Ha koll på dina rättigheter på sommarjobbet

  Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna och vilka försäkringar gäller? Till Fackets hjälptelefon ringer både sommarjobbare och arbetsgivare för att får svar på sina frågor. – Det allra viktigaste är att du får ett anställningsbevis, säger Josefin Johansson, ungsekreterare på LO.

 • Jobben ökar inom besöksnäringen

  Publicerad: 2021-06-11

  Jobben ökar inom besöksnäringen

  Restriktionerna har lättats inom besöksnäringen. Hotell och restauranger behöver plötsligt anställa igen, inte minst inför sommaren. Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita ser att det vänder. – Behovet av duktiga medarbetare ökar hela tiden, säger han.

 • Digital träff den 15 juni för dig som vill bli polis

  Publicerad: 2021-06-02

  Digital träff den 15 juni för dig som vill bli polis

  Polisen ska växa och bli drygt 26 000 poliser. Vill du bli en av dem ska du inte missa vårt digitala informationsmöte den 15 juni klockan 13 där poliser berättar om sitt arbete och utbildningen. Du får veta mer om yrket och kan ställa frågor inför höstens polisutbildning där det ännu finns platser kvar.

 • Se upp med klyschorna i din jobbansökan

  Publicerad: 2021-05-26

  Se upp med klyschorna i din jobbansökan

  Klyschor är ord och uttryck som används ofta, slitna fraser som ”gillar att jobba med människor” eller ”motiverad”. Kan du få bort eller byta ut en del av dem i din ansökningshandlingar sticker de ut mer och blir mer personliga.

 • Laima, 23, vågade följa kärleken norrut

  Publicerad: 2021-05-20

  Laima, 23, vågade följa kärleken norrut

  Kärleken förde Laima Laitinen från Stockholm till Boden. Här gick det att hitta både en fin lägenhet och ett drömjobb. – Familjen tyckte mest det var roligt. Mina vänner reagerade starkare.

 • ”Jag har inte en tanke på att flytta tillbaka”

  Publicerad: 2021-05-12

  ”Jag har inte en tanke på att flytta tillbaka”

  Arbetsmarknaden i norra delen av Sverige växer så det knakar och många arbetsgivare är i behov av personal. En av de som tog steget och flyttade till Piteå var Fredrik Ståhl som tidigare bodde och arbetade i Stockholm.

 • Så får du jobb i vården - delta på digital vårdyrkesmässa

  Publicerad: 2021-05-11

  Så får du jobb i vården - delta på digital vårdyrkesmässa

  Vill utbilda dig till ett yrke med mycket stora jobbchanser? Då är vård och omsorg ett hett tips! Men vill du få bättre koll på olika yrken i vården, var rekryteringsbehoven är störst och vilka utbildningar som finns? Då kan du delta på en vårdyrkesmässa på Youtube den 19 maj.

 • Nya sökfilter i Platsbanken

  Publicerad: 2021-05-04

  Nya sökfilter i Platsbanken

  Nu kan du filtrera dina sökningar i Platsbanken på tre nya sätt för att hitta lediga jobb. Det ska underlätta för dig att se jobbannonser som motsvarar det du vill söka och göra det enklare för dig att veta vilka jobb som finns. Dessutom kan du som letar sommarjobb hitta dem enkelt genom en direktlänk från Platsbankens förstasida.

 • Experten tipsar: När du behöver byta yrkesbana

  Publicerad: 2021-05-04

  Experten tipsar: När du behöver byta yrkesbana

  Har du förlorat jobbet under pandemin? Då kan det vara läge för dig att byta yrke. Du vet väl att det finns gott om snabba utbildningsvägar till jobb med goda framtidsutsikter. Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens arbetssökarexpert, ger smarta tips på hur du kan lägga om kursen.

 • Projekt ger Leo gymnasiebetyg och väcker jobbdrömmar

  Publicerad: 2021-04-29

  Projekt ger Leo gymnasiebetyg och väcker jobbdrömmar

  Han kämpade med gymnasiestudierna under flera år utan att bli färdig. Efter några tillfälliga jobb och en period av arbetslöshet fick Leo Schendel möjlighet att vara med i ett stöttande projekt hos Arbetsförmedlingen. Nu har han påbörjat slutspurten för att bli klar med gymnasiet. Och siktar på jobb som industrielektriker.

 • Fortfarande möjligt söka till högskolan i höst

  Publicerad: 2021-04-29

  Fortfarande möjligt söka till högskolan i höst

  Har du kommit på att du vill plugga i höst men missade sista anmälningsdag till högskolan? Lugn chansen finns fortfarande kvar. Vi bad Antonella Acciai på Universitets- och högskolerådet om några sista minuten-tips för pluggsugna.

 • Flytten norrut höjde Paulinas livskvalitet

  Publicerad: 2021-04-27

  Flytten norrut höjde Paulinas livskvalitet

  Paulina Lindström lämnade Uppsala tillsammans med sin man Markus för ett nytt liv i Luleå. I dag bor de i ett hus vid havet med egen brygga, pool och gäststuga. - Det är underbart att kunna bo så här. Det hade vi aldrig haft råd med i Uppsala, säger hon.

 • Andreas flyttade norrut – fick jobb direkt

  Publicerad: 2021-04-20

  Andreas flyttade norrut – fick jobb direkt

  Det var lätt att flytta från Göteborg till Piteå för Andreas Johansson. Han och sambon Anna blev erbjudna fyra olika hyreslägenheter, och han fick tips om ett jobb som svetsare på ett företag. Förskoleplats till barnen löste sig på en gång. – Det var en stor kontrast mot Göteborg.

 • Vårstäda ditt cv och öka jobbchanserna

  Publicerad: 2021-04-15

  Vårstäda ditt cv och öka jobbchanserna

  Vårens ankomst brukar för de flesta innebära en hel del fixande, rensande och putsande. Passa även på att vårstäda ditt cv för att på så sätt vässa ditt jobbsökande. Här får du några tips på hur du kan gå till väga.

 • Så är det att jobba med förnybar energi

  Publicerad: 2021-04-15

  Så är det att jobba med förnybar energi

  Kajsa Carlsson är vindkraftstekniker och Sigrid Aspling är solcellsmontör. De har gått arbetsmarknadsutbildningar och jobbar med förnybar energi, verksamheter som det satsas mycket på för framtiden. Här berättar de mer om sina jobb.

 • Stark utveckling för jobb i norra Sverige

  Publicerad: 2021-04-08

  Stark utveckling för jobb i norra Sverige

  Flera stora företag etablerar sig i norra Sverige, och under kommande år kommer det att vara stor efterfrågan på arbetskraft.

 • Studier kan bli vägen tillbaka till jobb

  Publicerad: 2021-03-26

  Studier kan bli vägen tillbaka till jobb

  Är du mitt i livet och har svårt att få jobb inom den bransch där du har kompetens och erfarenhet? Då kan en utbildning vara vägen tillbaka till arbetsmarknaden. – Att söka till högskolan kan vara en bra väg om du fastnat. Det är aldrig för sent att ställa om, det finns många fördelar att plugga när man är lite äldre, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman.

 • Byggare berättar: Så är det att ha mitt jobb

  Publicerad: 2021-03-26

  Byggare berättar: Så är det att ha mitt jobb

  Inom byggbranschen är efterfrågan av arbetskraft stor. Här berättar fyra personer om sina yrken. Alla har de fått jobb efter att ha gått någon av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar.

 • Här finns jobben i framtiden – listan med jobb att satsa på

  Publicerad: 2021-03-25

  Här finns jobben i framtiden – listan med jobb att satsa på

  Barnmorskor, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer, systemutvecklare, svetsare och snickare. Det är några av jobben att satsa på framöver och som kommer att ha bäst jobbchanser fram till 2025.

 • Hitta en arbetsmarknadsutbildning som passar dig

  Publicerad: 2021-03-22

  Hitta en arbetsmarknadsutbildning som passar dig

  Nu blir det lättare att hitta möjligheter för framtiden. I vårt nya quiz kan du också testa vad du vet om framtidens arbetsmarknad.