Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Problem på sommarjobbet? Ha koll på dina rättigheter

  Publicerad: 2021-07-23

  Problem på sommarjobbet? Ha koll på dina rättigheter

  Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda, hur länge får man arbeta på kvällarna och vilka försäkringar gäller? Till Fackets hjälptelefon kan du som sommarjobbar ringa för att får svar på dina frågor.

 • Få påminnelse om att aktivitetsrapportera

  Publicerad: 2021-07-09

  Få påminnelse om att aktivitetsrapportera

  Nu lättar flera av de restriktioner som funnits under pandemin och många arbetsgivare behöver arbetskraft. Det finns gott om jobb att söka i Platsbanken. Så tänk på att söka jobb även i sommar och fortsätt att aktivitetsrapportera som vanligt.

 • Förbättra dina jobbchanser som 50+

  Publicerad: 2021-07-02

  Förbättra dina jobbchanser som 50+

  Vissa arbetsgivare väljer – medvetet eller omedvetet – bort äldre när de ska rekrytera. Här tipsar vår jobbsökarexpert Omid Rahmanian hur du gör för att arbetsgivare ska fokusera på din kompetens istället för att stirra sig blinda på din ålder.

 • Hitta yrkesprognoser – nya tjänsten som hjälper dig att välja yrke

  Publicerad: 2021-06-29

  Hitta yrkesprognoser – nya tjänsten som hjälper dig att välja yrke

  Är det smart att satsa på ett vårdyrke? Eller ska jag köra buss? Dessa frågor är bara några av hundratals yrkesfrågor du kan få svar på om du använder Arbetsförmedlingens nya digitala vägledningstjänst – Hitta yrkesprognoser. Vi bad Martin Eden, produktägare för tjänsten, förklara hur den fungerar.

 • Här är jobben att satsa på nu och om fem år

  Publicerad: 2021-06-29

  Här är jobben att satsa på nu och om fem år

  Några av jobben som förväntas ha bäst jobbchanser på både ett års och fem års sikt är undersköterska, tandläkare, lärare, ingenjör, systemutvecklare och målare. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser. Här hittar du hela topplistan.

 • Låt vikariatet säkra jobbhösten

  Publicerad: 2021-06-24

  Låt vikariatet säkra jobbhösten

  Du vikarierar eller sommarjobbar och hoppas på en förlängning i höst. Här har du tipsen som hjälper dig att göra jobbsituationen till en ljuspunkt även när höstmörkret faller.

 • Ha koll på dina rättigheter på sommarjobbet

  Publicerad: 2021-06-11

  Ha koll på dina rättigheter på sommarjobbet

  Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna och vilka försäkringar gäller? Till Fackets hjälptelefon ringer både sommarjobbare och arbetsgivare för att får svar på sina frågor. – Det allra viktigaste är att du får ett anställningsbevis, säger Josefin Johansson, ungsekreterare på LO.

 • Jobben ökar inom besöksnäringen

  Publicerad: 2021-06-11

  Jobben ökar inom besöksnäringen

  Restriktionerna har lättats inom besöksnäringen. Hotell och restauranger behöver plötsligt anställa igen, inte minst inför sommaren. Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita ser att det vänder. – Behovet av duktiga medarbetare ökar hela tiden, säger han.

 • Se upp med klyschorna i din jobbansökan

  Publicerad: 2021-05-26

  Se upp med klyschorna i din jobbansökan

  Klyschor är ord och uttryck som används ofta, slitna fraser som ”gillar att jobba med människor” eller ”motiverad”. Kan du få bort eller byta ut en del av dem i din ansökningshandlingar sticker de ut mer och blir mer personliga.

 • Laima, 23, vågade följa kärleken norrut

  Publicerad: 2021-05-20

  Laima, 23, vågade följa kärleken norrut

  Kärleken förde Laima Laitinen från Stockholm till Boden. Här gick det att hitta både en fin lägenhet och ett drömjobb. – Familjen tyckte mest det var roligt. Mina vänner reagerade starkare.

 • ”Jag har inte en tanke på att flytta tillbaka”

  Publicerad: 2021-05-12

  ”Jag har inte en tanke på att flytta tillbaka”

  Arbetsmarknaden i norra delen av Sverige växer så det knakar och många arbetsgivare är i behov av personal. En av de som tog steget och flyttade till Piteå var Fredrik Ståhl som tidigare bodde och arbetade i Stockholm.

 • Så får du jobb i vården - delta på digital vårdyrkesmässa

  Publicerad: 2021-05-11

  Så får du jobb i vården - delta på digital vårdyrkesmässa

  Vill utbilda dig till ett yrke med mycket stora jobbchanser? Då är vård och omsorg ett hett tips! Men vill du få bättre koll på olika yrken i vården, var rekryteringsbehoven är störst och vilka utbildningar som finns? Då kan du delta på en vårdyrkesmässa på Youtube den 19 maj.

 • Nya sökfilter i Platsbanken

  Publicerad: 2021-05-04

  Nya sökfilter i Platsbanken

  Nu kan du filtrera dina sökningar i Platsbanken på tre nya sätt för att hitta lediga jobb. Det ska underlätta för dig att se jobbannonser som motsvarar det du vill söka och göra det enklare för dig att veta vilka jobb som finns. Dessutom kan du som letar sommarjobb hitta dem enkelt genom en direktlänk från Platsbankens förstasida.

 • Experten tipsar: När du behöver byta yrkesbana

  Publicerad: 2021-05-04

  Experten tipsar: När du behöver byta yrkesbana

  Har du förlorat jobbet under pandemin? Då kan det vara läge för dig att byta yrke. Du vet väl att det finns gott om snabba utbildningsvägar till jobb med goda framtidsutsikter. Charlotte Lindman, Arbetsförmedlingens arbetssökarexpert, ger smarta tips på hur du kan lägga om kursen.

 • Projekt ger Leo gymnasiebetyg och väcker jobbdrömmar

  Publicerad: 2021-04-29

  Projekt ger Leo gymnasiebetyg och väcker jobbdrömmar

  Han kämpade med gymnasiestudierna under flera år utan att bli färdig. Efter några tillfälliga jobb och en period av arbetslöshet fick Leo Schendel möjlighet att vara med i ett stöttande projekt hos Arbetsförmedlingen. Nu har han påbörjat slutspurten för att bli klar med gymnasiet. Och siktar på jobb som industrielektriker.

 • Fortfarande möjligt söka till högskolan i höst

  Publicerad: 2021-04-29

  Fortfarande möjligt söka till högskolan i höst

  Har du kommit på att du vill plugga i höst men missade sista anmälningsdag till högskolan? Lugn chansen finns fortfarande kvar. Vi bad Antonella Acciai på Universitets- och högskolerådet om några sista minuten-tips för pluggsugna.

 • Flytten norrut höjde Paulinas livskvalitet

  Publicerad: 2021-04-27

  Flytten norrut höjde Paulinas livskvalitet

  Paulina Lindström lämnade Uppsala tillsammans med sin man Markus för ett nytt liv i Luleå. I dag bor de i ett hus vid havet med egen brygga, pool och gäststuga. - Det är underbart att kunna bo så här. Det hade vi aldrig haft råd med i Uppsala, säger hon.

 • Andreas flyttade norrut – fick jobb direkt

  Publicerad: 2021-04-20

  Andreas flyttade norrut – fick jobb direkt

  Det var lätt att flytta från Göteborg till Piteå för Andreas Johansson. Han och sambon Anna blev erbjudna fyra olika hyreslägenheter, och han fick tips om ett jobb som svetsare på ett företag. Förskoleplats till barnen löste sig på en gång. – Det var en stor kontrast mot Göteborg.

 • Vårstäda ditt cv och öka jobbchanserna

  Publicerad: 2021-04-15

  Vårstäda ditt cv och öka jobbchanserna

  Vårens ankomst brukar för de flesta innebära en hel del fixande, rensande och putsande. Passa även på att vårstäda ditt cv för att på så sätt vässa ditt jobbsökande. Här får du några tips på hur du kan gå till väga.

 • Så är det att jobba med förnybar energi

  Publicerad: 2021-04-15

  Så är det att jobba med förnybar energi

  Kajsa Carlsson är vindkraftstekniker och Sigrid Aspling är solcellsmontör. De har gått arbetsmarknadsutbildningar och jobbar med förnybar energi, verksamheter som det satsas mycket på för framtiden. Här berättar de mer om sina jobb.