Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Webbkurs och poddar för att öka kunskapen om våld

  Publicerad: 2021-11-25

  Webbkurs och poddar för att öka kunskapen om våld

  Arbetsförmedlingen har tagit fram en ny webbkurs om ökad upptäckt av våld till arbetssökande som lanseras den 25 november på internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Till kursen finns även en serie med poddar tillgängliga på svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska.

 • Jenny bytte klassrum mot verkstadsgolv - fick jobb direkt!

  Publicerad: 2021-11-16

  Jenny bytte klassrum mot verkstadsgolv - fick jobb direkt!

  Efter 18 år som lärare ville Jenny Nordahl jobba med något annat. Efter en tid som arbetssökande fick hon tips av Arbetsförmedlingen om en arbetsmarknadsutbildning i industriteknik. En utbildning som direkt ledde till jobb.

 • Så hittar du korta utbildningar som ger jobb

  Publicerad: 2021-11-12

  Så hittar du korta utbildningar som ger jobb

  Yrkeshögskola (YH) är en snabb väg mot nytt jobb. Nu kan du enkelt se vilken YH-utbildning som finns för yrken som intresserar dig på våra sidor om yrken. Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, tipsar dig om 7 yrken att spana in. – Det finns en hel del yrken med kort utbildningsväg så som YH där våra prognoser visar på stor efterfrågan på både kort och lång sikt, säger hon.

 • Fler 55-plussare arbetar

  Publicerad: 2021-11-12

  Fler 55-plussare arbetar

  174 000 fler äldre jobbar idag än för tio år sedan. Trots den positiva trenden finns problem med åldersdiskriminering på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. – Men arbetsmarknaden återhämtar sig nu tydligt i sviterna av pandemin och arbetslösheten faller på bred front, även bland äldre, säger arbetsmarknadsanalytikern Henrik Björk.

 • 7 knep - hitta jobb snabbare i Platsbanken

  Publicerad: 2021-10-28

  7 knep - hitta jobb snabbare i Platsbanken

  Hitta jobb utan krav på utbildning eller få mejl varje dag om jobb du är intresserad av? Det finns många knep du kan använda dig av för att hitta jobbet som är rätt för dig på Platsbanken Sveriges största jobbsajt. Här är 7 tips som ökar dina jobbchanser.

 • 5 tips för snabbare svar på dina frågor

  Publicerad: 2021-10-27

  5 tips för snabbare svar på dina frågor

  När många kontaktar oss samtidigt kan det ibland ta lång tid att komma fram när du ringer Arbetsförmedlingen. Då kan det vara bra att veta att det finns olika tider då det är lättare att komma fram. Och att svar på många av de vanligaste frågorna finns på vår webbplats.

 • Psykologens tips: Så tar du dig igenom arbetslösheten

  Publicerad: 2021-10-20

  Psykologens tips: Så tar du dig igenom arbetslösheten

  Har du blivit av med jobbet, mår dåligt över det – och har ingen aning om hur du ska komma vidare? Det är helt normala känslor, och det finns flera saker du kan göra för att underlätta vägen tillbaka till ett jobb. – Att kunna möta de här negativa känslorna och bemästra dem är också en erfarenhet, säger Betti Lukic, psykolog på Arbetsförmedlingen.

 • Utveckla din digitala kompetens och bli mer anställningsbar

  Publicerad: 2021-10-13

  Utveckla din digitala kompetens och bli mer anställningsbar

  Det har blivit allt viktigt att ha digital kompetens i arbetslivet. Fredagen den 15 oktober är Arbetsförmedlingen är med på nationella temadagen Digitalidag och informerar om digitala tjänster och verktyg som kan hjälpa dig att hitta och få ett jobb.

 • Arbetsförmedlingens stöd ledde till hotelljobb för Emelie

  Publicerad: 2021-10-04

  Arbetsförmedlingens stöd ledde till hotelljobb för Emelie

  Emelie Ljungberg har nedsatt hörsel på båda öronen och är blind på höger öga. Detta har gjort resan mot ett arbete både lång och svår. Men med hjälp av stöd och hjälpmedel från Arbetsförmedlingen har Emelie nu en anställning som frukostvärdinna på hotell Statt i Katrineholm?

 • Så klarar du de tuffa frågorna på anställningsintervjun

  Publicerad: 2021-10-04

  Så klarar du de tuffa frågorna på anställningsintervjun

  En anställningsintervju kan vara en ganska jobbig upplevelse. Särskilt om man får frågor man inte är beredd på. Här listar vi de tuffaste intervjufrågorna och hur du smartast svarar på dem.

 • Sista minuten-tips för att välja högskoleutbildning

  Publicerad: 2021-10-01

  Sista minuten-tips för att välja högskoleutbildning

  Är du sugen på att söka till högskolan men kan inte bestämma dig för vad du ska plugga? Vi bad Arbetsförmedlingens studie- och yrkesvägledare Sara Sundström om några tips innan anmälan till högskolan stänger 15 oktober.

 • Så är det att jobba som polis

  Publicerad: 2021-09-28

  Så är det att jobba som polis

  Nyfiken på polisyrket och funderar du på att söka till polisutbildningen? Karin Lindberg, områdespolis sedan 14 år, berättar här varför hon trivs så bra med jobbet

 • Ingen tvekan när Basma bytte från skönhets- till byggbransch

  Publicerad: 2021-09-24

  Ingen tvekan när Basma bytte från skönhets- till byggbransch

  Basma Yonany var egenföretagare inom skönhetsbranschen, men under coronapandemin försvann många av kunderna. Nu går hon en arbetsmarknadsutbildning inom bygg- och anläggning hos Yrkesakademin och är inte orolig för att hon ska gå arbetslös när hon är klar.

 • Gabriela bytte arbetslöshet mot en karriär inom svets

  Publicerad: 2021-09-21

  Gabriela bytte arbetslöshet mot en karriär inom svets

  Efter att ha förlorat jobbet under pandemin gick Gabriela Ilavska en arbetsmarknadsutbildning inom området svets. Nu har hon både jobb och spännande framtidsplaner.

 • Arbetsmarknadsutbildningen tar Sofia till byggbranschen

  Publicerad: 2021-09-21

  Arbetsmarknadsutbildningen tar Sofia till byggbranschen

  Sofia Lundmark, som tidigare varit arbetslös, valde att gå en arbetsmarknadsutbildning till snickare. Om ett halvår är hon klar och drömmer om jobb på ett familjeföretag.

 • Ta del av vår service på ett servicekontor

  Publicerad: 2021-09-20

  Ta del av vår service på ett servicekontor

  Arbetsförmedlingens samarbete med Statens servicecenter, SSC, är en viktig del av vår service till dig som arbetssökande och till dig som arbetsgivare. På våra servicekontor kan du få hjälp med enklare ärenden.

 • Öka jobbchanserna med rätt högskoleutbildning

  Publicerad: 2021-09-17

  Öka jobbchanserna med rätt högskoleutbildning

  En högskoleutbildning ökar chanserna till jobb. Det gäller särskilt inom hälso- och sjukvård och pedagogiska yrken.

 • Anpassning och hjälpmedel gav Lindha jobb

  Publicerad: 2021-09-17

  Anpassning och hjälpmedel gav Lindha jobb

  På grund av sina funktionsnedsättningar har Lindha gått in i väggen flera gånger eftersom hon har haft jobb som inte passat hennes förutsättningar. Men med hjälp av Arbetsförmedlingens arbetshjälpmedel och anpassningar har hon snabbt kunnat gå från arbetsträning till en varaktig anställning.

 • Uppgång i handeln - jobbchans för unga

  Publicerad: 2021-09-17

  Uppgång i handeln - jobbchans för unga

  Handeln är inne i en stark uppgång nu och rekryteringsbehoven ökar. Detta innbär att behovet att anställa ny personal ökar. Inte minst för unga där butiksjobb ofta är första jobbet. – Av de 16-24 åringar som jobbar finns 18 procent i handeln. Det visar tydligt hur handeln är en dörr in till arbetsmarknaden för ungdomar, säger Mats Johansson, vd på Handelsrådet.

 • Så väljer du högskoleutbildning för framtidsjobben

  Publicerad: 2021-09-07

  Så väljer du högskoleutbildning för framtidsjobben

  Funderar du på att plugga vidare – men utan att veta till vad? Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman tipsar här om hur du kan tänka för att göra ett smart val till högskolan. – Använd gärna Arbetsförmedlingens tjänster på webben som Intresseguide och Yrkesguide för att hitta en utbildning som både passar dina intressen och ger stora jobbchanser.