Kryssningsbranschen

Här har vi samlat frågor och svar som är vanliga när man är nyfiken på att jobba inom kryssningsbranschen.

Hur får jag tag på adresser till kryssningsfartyg?

Det finns mängder av sidor på internet. Här visar vi några. Du kan säkert hitta fler, men många länkar går ofta till en reklamsida för de tilltänkta gästerna.

Cruise Ship Jobs (allcruisejobs.com)

CLIA (cruising.org)

International Services - Recruiting Agency (internationalservices.fr)

Silversea.com

Hittar du andra exempel? Mejla dem gärna till oss:

sjofart@arbetsformedlingen.se

Vilka slags arbeten finns det ombord?

På ett kryssningsfartyg finns olika avdelningar.

Driftsavdelningen är indelad i däck och maskin. För att söka arbete inom driften krävs alltid tidigare erfarenhet och i förekommande fall lämplig behörighet.

Andra avdelningar ombord är restaurangavdelningen, hotellavdelningen, underhållning, casino, butiker samt olika typer av skönhetsvård, fysisk träning likväl som medicinsk vård. Har du ingen tidigare sjöerfarenhet eller lämplig utbildning så kan ett arbete med städning, som stewardess, vara ett sätt att komma ut första gången.

Vad bör jag tänka på innan jag åker iväg?

Viktigast är att läsa igenom kontraktet noga. Även det finstilta. Det kan vara omfattande och på flera sidor, men bemöda dig om att du förstår innebörden i det. Till exempel vad som händer om du av någon anledning måste bryta kontraktet. Vilket land fartyget är registrerat i kan vara av betydelse. Till exempel om du efter anställningens slut måste ta ut arbetslöshetsersättning. Kontakta lämplig fackförening för mer information.

Läs mer om regler om skattskyldighet:

Inkomstskattelagen SFS 1999:1229 (riksdagen.se)

Observera lydelsen av 3 kap 12§, speciellt med tanke på att skattebefrielse vid anställning på utländskt fartyg endast gäller om arbetsgivaren är obegränsat skattskyldig i Sverige. Kontrollera med ditt lokala skattekontor. Se även till att du har en sjuk- och olycksfallsförsäkring som gäller över hela världen. Även om det finns doktor ombord, så kan du vid sjukdom bli ilandsatt i en främmande hamn.

Hur är livet ombord som anställd på en kryssningsbåt?

Ofta är arbetspassen långa. För många yrkeskategorier är man ledig ett par timmar mitt på dagen. Och jobbar alltså morgon och kväll sju dagar i veckan. Speciella utrymmen finns för anställda ombord, och man får inte uppehålla sig inom passagerarutrymmena på sin fritid. Man ska alltid se fräsch ut vid umgänget med passagerare och ha en hög servicenivå. Uniform brukar rederiet hålla med, men lämpliga skor måste du ta med. Ombord är utrymmet begränsat och vanligtvis delar man hytt. Du är ombord för passagerarnas skull och måste vara representativ och serviceinriktad när helst du möter dessa.