Tips, inspiration och nyheter för arbetsgivare

 • Publicerad: 2020-02-14

  Så rekryterades Hani till äldreboendet

  Svårt att hitta kandidater i din bransch? För offentliga- och ideella arbetsplatser kan extratjänster vara en väg att gå. Tack vare det stödet blev Hani Ali Ibrahim en resurs att räkna med på äldreboendet Villa Odinslund.

 • Publicerad: 2020-02-11

  Från arbetslös till jobb på tre månader

  Simon Ghebremichael kom som 17-åring till Sverige under flyktingvågen 2015. Nu jobbar han på McDonalds tack vare en arbetsmarknadsutbildning som kombinerats med språkundervisning och praktik. – Vi vill spegla samhället, så för oss är det naturligt med mångfald bland medarbetarna, säger Ulrika Andrén, som driver fem McDonaldsrestauranger.

 • Publicerad: 2020-01-13

  Rekryteringsguiden hjälper dig anställa

  Att välja rätt rekryteringssätt är ingen lätt uppgift. Därför har Arbetsförmedlingen utvecklat en automatisk rekryteringsguide som hjälper dig navigera bland de digitala rekryteringstjänsterna.

 • Publicerad: 2020-01-13

  Så annonserar du på Sveriges största jobbsajt

  Att annonsera i Arbetsförmedlingens platsbank är det mest effektiva sättet att nå ut till tusentals kandidater över hela landet. Så här går det till.

 • Publicerad: 2019-12-03

  Så blir du mer inkluderande i annonsen

  Allt fler arbetsgivare vill anställa med mångfald, men hur kommer man egentligen igång? Arbetsförmedlingen har tagit fram ”Gör plats-annonsen”, för att göra det lättare för dig att bli mer inkluderande i dina annonser. Målet är att fler med funktionsnedsättningar ska få jobb.

 • Publicerad: 2019-12-03

  Robothandske och anpassad arbetsplats lösningen för Joakim

  Sjukgymnasten Agneta Levin är en av alla kunniga specialister på Arbetsförmedlingen som hjälper arbetsgivare att anpassa arbetsplatsen när de ska rekrytera någon med funktionsnedsättning. – En funktionsnedsättning behöver inte vara ett hinder utan snarare en tillgång, säger hon.

 • Publicerad: 2019-12-03

  Hitta nästa medarbetare i kandidatbanken

  Sveriges företag har utmanande rekryteringsbehov. I Arbetsförmedlingens cv-databas Sök kandidater kan du enkelt söka nya medarbetare.

 • Publicerad: 2019-11-22

  Nyheter gällande beslut om anställningsstöd som börjar från och med december 2019

  I webbtjänsten Rekvirera behöver du ange om den anställdes lön normalt betalas ut innevarande månad eller nästkommande månad. Detta...

 • Publicerad: 2019-11-21

  Så undviker du diskriminering i din annonstext

  Här beskrivs med exempel vad som är viktigt att känna till om diskrimineringslagen när du formulerar och publicerar annonser om lediga platser.

 • Publicerad: 2019-11-07

  Yrkesutbildning lösning för småländska industriföretag

  Kompetensbrist inom industrin och nyanlända utan jobb. Så ser det ut i småländska Uppvidinge. Men tillverkningsföretagen, Arbetsförmedlingen och Uppvidinge kommun arbetade fram en lyckad lokal lösning för alla inblandade: specialanpassad industriutbildning för SFI-elever.

 • Publicerad: 2019-10-30

  Gör plats som Becksmo kommunikation

  Behöver det vara så svårt att anställa någon med en funktionsnedsättning? Nej, och det finns massor att vinna. Det menar Elin Becksmo och Sandra Ristic från Becksmo kommunikation i Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.

 • Publicerad: 2019-10-30

  Beppe Singer om sin proffessionella resa med ADHD

  Kampanjen Gör Plats! vill bidra till att arbetsgivare får upp ögonen för kompetensen och mångfalden som personer med en funktionsnedsättning kan tillföra på arbetsplatser. I detta poddavsnitt berättar Beppe Singer om sin erfarenhet av arbetslivet med ADHD och Cecilia Joona-Nyström från Arbetsförmedlingen berättar om vilka stöd vi kan erbjuda arbetsgivare.

 • Publicerad: 2019-10-30

  Säsongsrekrytering - gör som Kolmårdens djurpark

  Kolmårdens djurpark rekryterar inför varje säsong och har flera kreativa lösningar som de vill dela med sig av. Lyssna på vårt poddavsnitt och få nya idéer inför din rekrytering.

 • Publicerad: 2019-10-24

  Svårt att hitta arbetskraft?

  Upplever du att det är svårt att hitta rätt kompetens när du söker nya medarbetare? Just nu är det stor brist på arbetskraft inom många branscher, vilket gör det extra viktigt att tänka i nya banor och se över din rekrytering. Här hittar du tips kring hur vi kan hjälpa dig och vad du själv kan göra.

 • Publicerad: 2019-10-24

  Prioritera mjuka kompetenser och lyckas med rekryteringen

  Chanserna att du hittar rätt person vid en rekrytering är större om du vet vilka mjuka kompetenser som är viktigast för rollen du söker. Vi har ett verktyg som hjälper dig att prioritera de mjuka kompetenserna.

 • Publicerad: 2019-10-11

  Hur du tar reda på kostnader för en anställning

  En rekrytering som inte blir lyckad riskerar att bli kostsam. Var därför noggrann med att göra en ordentlig analys av behov, kostnader och vinster. Här hittar du en guide för vad det kan kosta att anställa en person.

 • Publicerad: 2019-10-11

  Skapa en kravprofil för bättre rekrytering

  En kravprofil skriver man i början av en rekrytering. Den beskriver arbetsuppgifterna och vilken typ av erfarenhet och utbildning som eftersöks. Kravprofilen blir ett underlag för den fortsatta rekryteringen och hjälper er att skriva platsannonsen, vid urvalet av kandidater samt att ställa intervjufrågor.

 • Publicerad: 2019-10-11

  Börja med en behovsanalys

  Förbered dig genom att se över vad din verksamhet behöver innan du sätter igång. Att lägga tid på analysen innan du rekryterar sparar både tid och pengar.

 • Publicerad: 2019-10-10

  Skräddarsydd utbildning löser kompetensbrist

  Livsmedelsproducenten HKScan behöver anställa ett stort antal styckare. Men då det är brist på den yrkesgruppen skapade Arbetsförmedlingen en rekryteringsutbildning till yrket. – Vi har ett mycket bra samarbete med Arbetsförmedlingen och utbildningen är skräddarsydd för oss, säger HKScans produktionschef Thomas Falkstrand.

 • Publicerad: 2019-10-09

  Adhd inget hinder för rekrytering

  Byggbranschen skriker efter personal och det är svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Norrtäljeföretaget Rådmansö Schakt löste personalbristen genom att anställa Jeff, som har Adhd, med hjälp av lönestöd. – Idag är han en av våra bästa maskinister, säger Lars-Åke Karlsson, vd på Rådmansö Schakt.

Kundservice