Tips, inspiration och nyheter för arbetsgivare

 • Publicerad: 2021-07-19

  Så fick skogsentreprenören tag på nya skogsplanterare

  Förr anställde skogsentreprenören Roland Eklund skolungdomar till att plantera skog. Men för några år sedan fick Roland svårt att hitta arbetskraft då planteringssäsongen inte längre infaller med skolloven. Han tog kontakt med Arbetsförmedlingen och numera anställer han istället varje år ett tiotal nyanlända.

 • Publicerad: 2021-06-28

  Kontakter till leverantörer nära dig

  Arbetsförmedlingen arbetar tillsammans med fristående aktörer, så kallade leverantörer, över hela landet för att hjälpa arbetssökande att komma ut i arbete eller utbildning.

 • Publicerad: 2021-06-24

  Nu ljusnar det på arbetsmarknaden

  Allt fler arbetsgivare planerar att anställa det närmaste året och förväntar sig ökad efterfrågan på deras varor och tjänster. – Utsikterna på arbetsmarknaden ser ljusare ut, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

 • Publicerad: 2021-06-23

  "Våra poddar hjälper dig att rekrytera"

  När pandemin mildras vänder det nu för många branscher och plötsligt uppstår rekryteringsbehov. Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert och programledare Ellinor Wassberg tipsar om poddavsnitten som hjälper dig att rivstarta.

 • Publicerad: 2021-06-10

  Så gör du för att inte gå miste om 55 plussarna

  Ny statistik visar att 55 – 64-åringar är den grupp som ökat mest bland de långtidsarbetslösa. Tillhör du dem som, medvetet eller omedvetet, väljer bort denna grupp när du rekryterar? Här tipsar Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Michaela Briland hur du kan göra för att inte gå miste om värdefull kompetens.

 • Publicerad: 2021-06-10

  Så fick de snabbt åtta nya medarbetare i het bransch

  Bristen på IT-kompetens var redan en utmaning. Sen kom coronakrisen på det och rekryteringsbehoven ökade ytterligare i branschen. För Wikinggruppen i Hudiksvall blev lösningen en rekryteringsutbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen. – Nu har vi rekryterat åtta medarbetare och vi vill komma igång med en till rekryteringsutbildning för att klara behoven framåt, säger Erik Drakenberg, vd på företaget

 • Publicerad: 2021-06-02

  Arbetsgivarpodden: Hantera våld i nära relationer som arbetsgivare

  Hur stöttar man en medarbetare som utsätts för våld i hemmet? Vad kan du som arbetsgivare vara särskilt uppmärksam på? Är det inte för privat att fråga en medarbetare om våld? Det är några frågor som besvaras i senaste avsnittet av arbetsgivarpodden.

 • Publicerad: 2021-05-10

  Gröna näringar får stöd i rekrytering

  När pandemin slog till under våren 2020 var det många arbetsgivare inom de gröna näringarna som helt plötsligt stod utan arbetskraft. Efter en snabb omställning hittade Arbetsförmedlingen, tillsammans med LRF nya lösningar som hjälpte arbetsgivare i behov av personal snabbt.

 • Publicerad: 2021-05-04

  Så löser du snabbt din sommarbemanning

  Nu drar det verkligen ihop sig inför sommaren, har du hunnit säkra personalstyrkan än? Om inte är det dags att lägga i en högre växel! Arbetsförmedlingens rekryteringsexpert Ellinor Wassberg tipsar här om hur du snabbt kan fixa bemanningen.

 • Publicerad: 2021-04-21

  Utlandsfödda agronomer redo för anställning

  I Sverige är det brist på erfarna agronomer, därför har Arbetsförmedlingen initierat ett projekt där utlandsfödda erbjuds en svensk påbyggnad av sin utbildning – ett så kallat snabbspår. I januari blev 25 stycken agronomer och hortonomer klara och i juni blir nästa grupp klar. Länsstyrelsen i Örebro var en av de som anställde från första omgången.

 • Publicerad: 2021-04-19

  Rekryteraren: "Sök kandidater är till stor hjälp"

  Helge Broen, consultant manager på Randstad, letar alltid efter de bästa kompetenserna. Arbetsförmedlingens tjänst Sök kandidater är ett viktigt verktyg i jakten på rätt kandidat. – Vi hittar många kandidater den vägen, säger han.

 • Publicerad: 2021-04-01

  Dina gröna jobb behövs - så fixar du personalen

  Behovet av svensk arbetskraft inom gröna näringar kommer att vara ovanligt stort i år. Mycket på grund av det oroliga världsläget. Nu vill vi vara med och hjälpa dig att hitta just den arbetskraften du behöver. Och vi har kandidater som snabbt kan komma på plats.

 • Publicerad: 2021-03-25

  Så är läget på svenska arbetsmarknaden

  Vilken status är det på arbetsmarknaden och hur ser framtiden ut efter ett år av höga varseltal och kraftigt ökad arbetslöshet i pandemins kölvatten? Vi bad Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Fredrik Mörtberg om en bild av nuläget. – Hur den framtida efterfrågan på arbetskraft kommer se ut inom respektive näringsgren beror på krisens längd och förlopp, säger han.

 • Publicerad: 2021-03-11

  Snabbintervjuer gav lyft i rekryteringen

  När Gotlandsmässan, en digital rekryteringsmässa, nyligen ägde rum använde Ica Maxi Arbetsförmedlingens rekryteringsverktyg Snabbintervjuer för första gången. Intervjuerna som görs via video var ett effektivt sätt att möta många kandidater under eventet. – Jag skulle absolut rekommendera fler att använda det, säger Jessica Engström, HR-chef.

 • Publicerad: 2021-02-25

  Åtta tips för dig som ska rekrytera sommarpersonal

  Sommaren kan verka långt bort men för dig som behöver rekrytera för den kommande säsongen är den i stort sett redan här. Arbetsförmedlingens jobbexpert Ellinor Wassberg tipsar här om hur du kan fixa bemanningen.

 • Publicerad: 2021-02-11

  Bilprovningen anställde Rebecca från arbetsmarknadsutbildning

  Nelly Lindholm, stationschef på Bilprovningen är lyrisk över sin nya besiktningstekniker Rebecca Edwall. – Vi hittade henne via en arbetsmarknadsutbildning, säger hon. För att göra det ännu lättare för dig som arbetsgivare att hitta utbildad personal har Arbetsförmedlingen tagit fram ett nytt digitalt verktyg - Anställa från utbildning.

 • Publicerad: 2021-01-28

  Snabbintervjuer löste rekryteringen i vården

  När Corona omöjliggjorde fysiska anställningsintervjuer vid Region Skånes rekrytering till extratjänster i vården blev situationen kritisk. För att klara rekryteringarna blev lösningen att använda Arbetsförmedlingens tjänst för videointervjuer.

 • Publicerad: 2021-01-14

  Platsbanken – en viktig del i fjällrekrytering

  Vintern är här och full aktivitet råder i de svenska fjällen. Annonsering i Platsbanken är ett givet inslag för att rekrytera säsongsarbetare som sköter ruljangsen, berättar Jonny Larsson, platschef vid Lofsdalens fjällanläggningar AB. – Det når ut och det finns en seriositet att gå via Arbetsförmedlingen.

 • Publicerad: 2020-12-14

  Matprojekt räddade skörden – och skapade jobb

  Handelsträdgården i Bohuslän hade problem att hitta personal. Hela säsongens arbete och skörd riskerade att gå om intet. Räddningen kom i form av ett nationellt samarbete som syftar till att skapa fler jobb inom livsmedelsbranschen.

 • Publicerad: 2020-12-10

  Planera nästa års rekryteringar redan nu

  Nytt år brukar innebära startskottet för nya rekryteringar. Trots pandemin kommer det att vara många arbetsgivare som behöver anställa mer personal efter årsskiftet. Är du en av dem kan det vara en bra idé att förbereda din rekrytering redan nu. Arbetsförmedlingens jobbexpert Ellinor Wassberg tipsar här hur du kan göra för att förbereda och lyckas med din rekrytering.