Tips, inspiration och nyheter för arbetsgivare

 • Publicerad: 2021-02-25

  Åtta tips för dig som ska rekrytera sommarpersonal

  Sommaren kan verka långt bort men för dig som behöver rekrytera för den kommande säsongen är den i stort sett redan här. Arbetsförmedlingens jobbexpert Ellinor Wassberg tipsar här om hur du kan fixa bemanningen.

 • Publicerad: 2021-02-11

  Bilprovningen anställde Rebecca från arbetsmarknadsutbildning

  Nelly Lindholm, stationschef på Bilprovningen är lyrisk över sin nya besiktningstekniker Rebecca Edwall. – Vi hittade henne via en arbetsmarknadsutbildning, säger hon. För att göra det ännu lättare för dig som arbetsgivare att hitta utbildad personal har Arbetsförmedlingen tagit fram ett nytt digitalt verktyg - Anställa från utbildning.

 • Publicerad: 2021-01-28

  Snabbintervjuer löste rekryteringen i vården

  När Corona omöjliggjorde fysiska anställningsintervjuer vid Region Skånes rekrytering till extratjänster i vården blev situationen kritisk. För att klara rekryteringarna blev lösningen att använda Arbetsförmedlingens tjänst för videointervjuer.

 • Publicerad: 2021-01-14

  Platsbanken – en viktig del i fjällrekrytering

  Vintern är här och full aktivitet råder i de svenska fjällen. Annonsering i Platsbanken är ett givet inslag för att rekrytera säsongsarbetare som sköter ruljangsen, berättar Jonny Larsson, platschef vid Lofsdalens fjällanläggningar AB. – Det når ut och det finns en seriositet att gå via Arbetsförmedlingen.

 • Publicerad: 2020-12-14

  Matprojekt räddade skörden – och skapade jobb

  Handelsträdgården i Bohuslän hade problem att hitta personal. Hela säsongens arbete och skörd riskerade att gå om intet. Räddningen kom i form av ett nationellt samarbete som syftar till att skapa fler jobb inom livsmedelsbranschen.

 • Publicerad: 2020-12-10

  Planera nästa års rekryteringar redan nu

  Nytt år brukar innebära startskottet för nya rekryteringar. Trots pandemin kommer det att vara många arbetsgivare som behöver anställa mer personal efter årsskiftet. Är du en av dem kan det vara en bra idé att förbereda din rekrytering redan nu. Arbetsförmedlingens jobbexpert Ellinor Wassberg tipsar här hur du kan göra för att förbereda och lyckas med din rekrytering.

 • Publicerad: 2020-11-20

  Skräddarsytt - så löste Siljans chark kompetensbristen

  Coronapandemin har ritat om kartan när det kommer till rekrytering. Ett av företagen som behövt anpassa sig är Siljans chark i Mora som haft svårt att hitta personal med rätt kompetens. Lösningen blev att tillsammans med Arbetsförmedlingen skapa en skräddarsydd rekryteringsutbildning som väntas ge ett 20-tal nyanställda.

 • Publicerad: 2020-11-03

  Björn rekryterade till köket direkt från utbildningen

  Med den digitala tjänsten ”Anställ från utbildning” är det enkelt och effektivt för fler att hitta kompetens inom bristyrken. När Kunskapsskolan i Borås lite plötsligt behövde rekrytera till köket blev den nya tjänsten lösningen.

 • Publicerad: 2020-10-15

  Annonser i Platsbanken främsta kanalen när butikskedja rekryterar

  Matvarukedjan Lidl har just nu en stark tillväxt och hög expansionstakt. För att genomföra sina rekryteringar har företaget ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen. – Vi behöver anställa 1 000 butiksmedarbetare och 150 lagerarbetare per år. Annonseringen i Platsbanken är en viktig del i detta, säger Helena Erlingsjö, HR-direktör på Lidl.

 • Publicerad: 2020-10-07

  Arbetsmarknadsutbildning ger branschen många bussförare

  Arbetsförmedlingen utbildar personal inom branscher där det idag finns ett stort behov av arbetskraft. Sedan flera år tillbaka finns ett samarbete med bussbolaget Nobina där en skräddarsydd arbetsmarknadsutbildning har lett till hundratals nya busschaufförer för företaget. Med tjänsten Anställa från utbildning kan du på liknande sätt hitta nya talanger på väg ut i arbetslivet.

 • Publicerad: 2020-10-01

  Snabbintervjuer räddade jordgubbsförsäljningen

  Företaget Fru Bär hann rekrytera hälften av sommarpersonalen inför årets försäljningssäsong innan coronakrisen satte stopp för fler fysiska rekryteringsträffar. Arbetsförmedlingens tjänst Snabbintervjuer blev lösningen.

 • Publicerad: 2020-06-03

  Beslut om 12 extra månader med nystartsjobb dröjer

  Det finns just nu ett förslag från regeringen att förlänga stödtiden för nystartsjobb med extra 12 månader. Det är inte beslutat än.

 • Publicerad: 2020-05-08

  #jobbjustnu ordnade personal till parken

  Precis som i alla verksamheter har kommunerna drabbats hårt av coronakrisen med tuffa arbetsförhållanden och stora svårigheter med bemanningen. I Vänersborg var Arbetsförmedlingens snabbrekryteringsstöd #jobbjustnu ett sätt att få personal snabbt. – Initiativet med hashtaggen är bra, säger Tove Avrin HR-specialist i kommunen.

 • Publicerad: 2020-04-30

  Dina jobb behövs - så fixar du folk fort

  Arbetsförmedlingen har fått signaler från arbetsgivare inom gröna näringar att behovet av arbetskraft kommer att vara ovanligt stort i år på grund av det oroliga världsläget. Nu vill vi vara med och hjälpa er att hitta arbetskraft på hemmaplan – allt utan en massa mellanhänder!

 • Publicerad: 2020-04-21

  Nya öppettider på telefon och chatt

  Vi förstärker nu vår service på telefon och chatt under de timmar de allra flesta vill nå oss. Det innebär att vi ändrar våra öppettider till kl 8-16, alla vardagar, från och med 4 maj.

 • Publicerad: 2020-04-17

  298 miljoner till insatser för varslade

  298 miljoner kronor i EU-medel ska gå till insatser för kompetensutveckling av varslade och korttidsarbetande. Företag och trygghetsorganisationer kan söka pengar från Svenska ESF-rådet

 • Publicerad: 2020-04-09

  Utbildning om våld i nära relationer

  Hur bemöter man en medarbetare som är våldsutsatt? Vad finns det för stöd och skydd att få? Arbetsförmedlingen erbjuder tillsammans med Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) en webbkurs som är en introduktion till ämnet våld i nära relationer. Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till dig som arbetsgivare.

 • Publicerad: 2020-02-14

  Så rekryterades Hani till äldreboendet

  Svårt att hitta kandidater i din bransch? För offentliga- och ideella arbetsplatser kan extratjänster vara en väg att gå. Tack vare det stödet blev Hani Ali Ibrahim en resurs att räkna med på äldreboendet Villa Odinslund.

 • Publicerad: 2020-02-11

  Från arbetslös till jobb på tre månader

  Simon Ghebremichael kom som 17-åring till Sverige under flyktingvågen 2015. Nu jobbar han på McDonalds tack vare en arbetsmarknadsutbildning som kombinerats med språkundervisning och praktik. – Vi vill spegla samhället, så för oss är det naturligt med mångfald bland medarbetarna, säger Ulrika Andrén, som driver fem McDonaldsrestauranger.

 • Publicerad: 2020-01-13

  Rekryteringsguiden hjälper dig anställa

  Att välja rätt rekryteringssätt är ingen lätt uppgift. Därför har Arbetsförmedlingen utvecklat en automatisk rekryteringsguide som hjälper dig navigera bland de digitala rekryteringstjänsterna.