Pressmeddelande, 08 februari 2023

Regional arbetslöshet påverkas av demografi

Demografin, det vill säga vilka som bor i ett specifikt område, har betydelse för hur hög eller låg arbetslösheten är just där. I dag publicerar Arbetsförmedlingen en rapport som kartlägger i vilken utsträckning demografiska faktorer kan förklara den regionala arbetslösheten.

Rapporten tar bland annat upp hur arbetslösheten kan förväntas vara i en region eller kommun baserat på arbetskraftens demografiska sammansättning. Analysen tar hänsyn till kön, ålder, födelseregion, utbildningsnivå och tid i Sverige.

– Det är intressant att vissa kommuner så att säga ”överpresterar”, alltså att de har en arbetslöshetsnivå som är markant lägre än vad man kan tro när man tittar på demografin. När vi tar hänsyn till de demografiska förutsättningarna får vi en mer användbar utvärdering av arbetslöshetssiffrorna, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker och en av medförfattarna till rapporten.

Kommuner och län med en utmanande demografi har betydligt oftare en högre arbetslöshetsnivå än regioner med mer fördelaktiga demografiska förutsättningar, till exempel de med hög utbildningsnivå. Majoriteten av de kommuner som har bäst demografiska förutsättningar finns nära landets storstadskommuner, däremot finns kommuner med mer utmanande demografiska förutsättningar i både storstadsområdet runt Stockholm och Malmö och i mindre kommuner i främst södra och mellersta Sverige.

– Det här nya sättet att mäta på kan ge annorlunda resultat och bli ett grundligare analysunderlag än när man jämför med den riksgenomsnittliga arbetslöshetsnivån. Vi ser potential i att man i vidare studier kan dra lärdom av vilka faktorer som leder till kommunernas låga arbetslöshetsnivå, säger Emil Persson.

Samtliga kommuner och län finns i den bifogade excel-filen nedan.

Kommuner som överpresterar mest:

Kommun Faktisk arbetslöshetsnivå Demografiskt förväntad arbetslöshetsnivå Differens i procent
Gnosjö 6,9 11,0 -4,1
Gällivare 4,4 8,1 -3,7
Kiruna 4,7 8,3 -3,6
Tranemo 5,4 8,8 -3,3
Vansbro 5,0 8,3 -3,3
Sorsele 5,0 8,1 -3,1
Nykvarn 4,3 7,4 -3,1
Östhammar 4,7 7,7 -3,0
Malung-Sälen 5,4 8,3 -2,9
Habo 4,0 6,9 -2,9

Not: Siffrorna baseras på individdata från november 2020, som var den senast tillgängliga vid framtagandet av rapporten.

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se