Pressmeddelande, 14 februari 2023

Långtidsarbetslösheten minskar – lägsta siffran sedan 2019

146 000 personer var inskrivna som långtidsarbetslösa i januari. Det är den lägsta siffran sedan augusti 2019.

Att bryta och förhindra långtidsarbetslöshet är myndighetens mest prioriterade uppdrag. Sedan juli 2021 har antalet långtidsarbetslösa, alltså personer som har varit arbetslösa ett år eller mer, minskat konstant och är nu på den lägsta nivån på nästan tre och ett halvt år.

– Det är självklart en positiv utveckling. Vi har under en lång period haft en stark arbetsmarknad där många har fått jobb. Samtidigt är vår prognos att arbetslösheten kommer att öka under det andra kvartalet i år, så vi följer utvecklingen noga, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Totalt var 341 000 personer inskrivna som arbetslösa i januari, vilket motsvarar 6,5 procent. I åldern 18-24 år var det 38 900 personer, motsvarande 7,7 procent.

– Arbetskraftsbristen är fortsatt stor och det är viktigt att arbetsgivarna får tag på rätt medarbetare. Där kan vi hjälpa till med olika insatser. Våra satsningar på bland annat nystartsjobb och praktikplatser är exempel på det som har god effekt för arbetsmarknaden, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se