Prognos: Var finns jobben 2018?

Framtidsutsikter för yrken 2018 och på fem års sikt

8 februari 2018

Det är stora chanser till jobb inom rekordmånga yrken i år och bristen på utbildad personal väntas bli fortsatt hög.  IT-specialister, ingenjörer, sjuksköterskor och pedagoger kommer att vara hett eftertraktade även om fem år. Det gäller också gymnasieutbildade inom vård, bygg, industri och restaurang.

I dag presenterar Arbetsförmedlingen en ny rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken, Var finns jobben? Rapporten visar vilka yrken som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden i år och på fem års sikt.

- Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Det ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken. Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Listan över yrkesområden som är heta på arbetsmarknaden i år toppas av bygg- och anläggning, pedagogisk arbete, data/IT, hälso- och sjukvård, tekniskt och naturvetenskapligt arbete samt inom installation, drift och underhåll. Det är yrken som normalt kräver en gymnasieutbildning eller högre utbildning.

Rapporten visar också att bristen på arbetskraft kommer att vara fortsatt stor

även om fem år, när den som nu ska välja utbildning har sin examen. Det gäller särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar. Befolkningsutvecklingen gör att det kommer att behövas många som arbetar inom hälso- och sjukvård och utbildning. Digitaliseringen ger stor efterfrågan på dataspecialister.

Listan över yrken som kommer att ha en svårare arbetsmarknad framöver domineras av jobb som normalt inte kräver någon längre utbildning eller erfarenhet och som påverkas av fortsatta strukturförändringar.