Stockholmskraften
I Stockholmskraften samarbetar multikompetenta team med parallella insatser för att stärka stödet till den arbetssökande utifrån dennes individuella förutsättningar.

Stockholmskraften finansieras av EU
Stockholmskraften är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Stockholms stad och Samordningsförbundet. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden plus (ESF+) och pågår under tre år, från september 2024 till augusti 2027.
Modell för stärkt individsamverkan
I Stockholmskraften samarbetar socialsekreterare, arbetsförmedlare och jobbcoach i team med deltagaren. Genom ett nära samarbete och tät kontakt med deltagaren framträder en tydlig bild av individens behov och förutsättningar som ger goda förutsättningar för ett individuellt anpassat stöd. Projektet syftar till att pröva och utveckla en modell för stärkt individsamverkan mellan Arbetsförmedlingen och Stockholms stads verksamheter med ansvar för försörjningsstöd och arbetsmarknadsinsatser. Jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering är centrala utgångspunkter för Stockholmskraften.
Mål att minska långtidsarbetslösheten
Stockholmskraftens övergripande målsättning är att bidra till minskad långtidsarbetslöshet genom riktade insatser för att bryta långtidsarbetslöshet och genom att förhindra att fler blir långtidsarbetslösa. Under de tre år som projektet är igång ska 1 000 långtidsarbetslösa individer få stöd och hjälp. Ambitionen är att efter tre år implementera den nya modellen i ordinarie verksamhet.
På individnivå är Stockholmskraftens mål att deltagarna i projektet
- får ett samordnat stöd genom teamet och kompletterande aktörer
- närmar sig arbete eller studier
- når egen försörjning genom arbete eller studier.
Förutsättningar för att delta
Grundförutsättningen för att delta i Stockholmskraften är att man bor i Stockholms stad och
- har varit arbetslös under lång tid och är inskriven på Arbetsförmedlingen
- är över 30 år och har arbetsförmåga
- är motiverad att bryta sin arbetslöshet
- har haft försörjningsstöd från Stockholms stad under minst ett år
- inte är i aktivt missbruk.
Så fungerar insatsen
I projektet arbetar arbetsförmedlare, socialsekreterare och jobbcoach tillsammans i multikompetenta team. Skillnaden mot ordinarie verksamhet är att teamet möter deltagaren tillsammans samt att deras samlade kompetenser ökar träffsäkerheten och bidrar till en bättre förståelse för deltagarens förutsättningar och behov.
Arbetet börjar med att teamet genomför en gemensam kartläggning tillsammans med deltagaren där man fokuserar är på arbete, studier och deltagarens förmågor. Deltagaren får därefter en samordnad planering i stället för separata planer från respektive aktör (arbetsförmedlare, socialsekreterare och jobbcoach).
Teamen erbjuder insatser och stöd från sina egna ordinarie verksamheter så långt respektive regelverk och lagstiftning tillåter. En insats kan pågå samtidigt som en annan insats påbörjas. Teamet ska även kunna underlätta stöd och insatser från andra aktörer och från civilsamhället för de deltagare som behöver.
Metoder och verktyg
I teamen finns eller utvecklas kompetens kring metoderna Supported employment, Matchning dag 1 (MD1), Motiverande samtal (Ml), arbetsdifferentiering, frågor om våld i nära relationer samt kartläggningsmodellen Förutsättningar inför arbete (FIA). Teamen får stöd för sin professionella utveckling genom en utvecklingsledare i BIP (Beskæftigelses Indikator Projektet) för att utveckla arbetet i Stockholmskraften.
Resultat hittills
Per mars 2025 har drygt 170 deltagare tagit del av insatser och fått stöd genom Stockholmskraften varav 33 har fått arbete eller påbörjat reguljära studier.
Detta projekt medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden