Pressmeddelande, 29 augusti 2018

Stor chans till jobb inom många yrken

Civilingenjörer, vårdpersonal, förskollärare, elektriker, fordonsförare och kockar är allra hetast på arbetsmarknaden i höst. Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken.

Det är fortsatt högtryck på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har svårt att få tag i personal. Det innebär extra goda möjligheter att få jobb inom många yrken.

Arbetsförmedlingen har nu uppdaterat sina länsprognoser för nära 200 yrken. Prognoserna visar vilka yrken som är hetast på arbetsmarknaden i olika län just nu och gäller fram till i vår.

På listan över de yrken som har bäst chanser till jobb i hela landet finns civilingenjörer, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, IT-specialister och läkare. Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken är också hett eftertraktade.

- Det är stor brist på kvalificerad arbetskraft. För i stort sett alla jobb krävs någon form av utbildning. Om du har en gymnasie- eller högskoleutbildning är chansen för en säker och stadig etablering på arbetsmarknaden betydligt större, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det är svårare för den som söker jobb som till exempel vaktmästare, telefonist, butikssäljare eller bensinstationspersonal. När det gäller yrken på högskolenivå är det också kärvare för till exempel banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Det goda läget på arbetsmarknaden gör att det tar längre tid att rekrytera. En del arbetsgivare, framför allt inom offentlig sektor, har börjat lätta på kraven på erfarenhet. Det öppnar möjligheter för fler att söka.

- Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb. Eftersom många arbetsgivare har svårt att hitta den kompetens som de söker behöver de tänka om. Våga ta kontakt och berätta vad du kan bidra med!, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.

Här är det störst brist på arbetskraft och goda chanser att få jobb - yrken på högskolenivå, i riket:

Civilingenjörsyrken

Förskollärare

Grundutbildade sjuksköterskor

Ingenjörer och tekniker

IT-specialister

Läkare

Lärare, grund-  och gymnasieskola

Specialistutbildade sjuksköterskor

Här är det störst brist på arbetskraft och goda chanser att få jobb - yrken på övriga utbildningsnivåer, i riket:

Bygg- och anläggningsyrken

Elektriker

Fordonsförare

Fordonsmekaniker

Kockar

Svetsare och plåtslagare

Undersköterskor

VVS-montörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Tips från Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert:

  • Våga ta kontakt – många arbetsgivare vill förstärka inför hösten. Berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobb hos just dem.
  • Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar, på sociala medier.
  • Är du osäker på vad du vill? Få inspiration om olika yrken och se var det är lätt att få jobb på www.arbetsformedlingen.se/yrkeskompassen
  • Om du ska söka jobb spontant: Fokusera främst på mindre arbetsgivare och vänd dig till chefen inom det område där du söker jobb.
  • Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
  • Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, www.arbetsformedlingen.se/webbinar Om anställningsintervjun den 4 sept och ansökningshandlingar den 5 sept.

Kontakt

För kommentarer: Annelie Almérus, analytiker, 010-487 67 05

För jobbsökar-tips: Ellinor Wassberg, 010-488 19 23

Presskontakt: Anna-Lena Immo, 010-488 35 99