Pressmeddelande, 29 mars 2023

Här finns jobben efter högskolan

Trots vikande konjunktur kommer efterfrågan på högutbildade personer vara fortsatt hög. Hälso- och sjukvård, utbildning och it är några exempel på yrkesområden där det väntas finnas stora möjligheter att få arbete på både kort och lång sikt.

Den 17 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på universitet och högskolor. Och möjligheterna att få arbete är stora inom många yrken där högskoleutbildning krävs. Hälso- och sjukvård, utbildning och it är några områden där det väntas bli särskilt stor efterfrågan.

– Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och därmed väntas också arbetslösheten öka, men samtidigt finns en stor efterfrågan på framför allt utbildad arbetskraft. En högskoleutbildning ger ofta goda möjligheter på arbetsmarknaden, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Nu när konjunkturen viker är det ett bra tillfälle att studera vidare. Chansen är stor att konjunkturen vänder uppåt lagom till att man är klar med studierna och redo för arbetsmarknaden.

– Står du och väger ska du verkligen söka till olika utbildningar för att få chansen att börja studera. Och glöm inte välja med både hjärta och hjärna, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

 

Exempel på yrken med liten konkurrens om jobben 2026

Ingenjörsyrken

Läkare

Lärare

Mjukvaru- och systemutvecklare

Sjuksköterska

Systemanalytiker och it-arkitekt

 

Exempel på yrken med stor konkurrens om jobben 2026

Banktjänsteman

Fastighetsmäklare

Finansanalytiker och investeringsrådgivare

Fotograf

Informatör, kommunikatör och PR-specialist

Musiker, sångare och kompositör

Observera att listor inte finns på regional nivå.

 

Få fakta, utbildningstips och karriärvägledning på Yrken och framtid på Arbetsformedlingen.se

Kontakt

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se