Arbetsförmedlingen vidare till final i Svenska Jämställdhetspriset

Publicerad: 2021-12-07

Arbetsförmedlingen har nominerats till Svenska Jämställdhetspriset för vårt jämställdhetsarbete med fokus på hur våld kan vara en dold orsak till arbetslöshet. Nu står det klart att myndigheten går vidare till finalen som är 8–9 februari.

Illustration- knyten näve slår mot öppen handflata
Maria Kindahl, biträdande verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen

Maria Kindahl

– Vi är naturligtvis stolta. Vi har jobbat med den här frågan länge och intensivt, så det känns jätteroligt att vi blir uppmärksammade på det här sättet, säger Maria Kindahl, biträdande VO-chef på Arbetsförmedlingen.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som delas ut årligen på Forum jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens. I år äger den rum i Stockholm den 8–9 februari 2022.

Det är med anledning av Arbetsförmedlingens arbete med att öka upptäckten av våld i nära relationer som myndigheten nominerats. Arbetsförmedlingen har under fyra år i samverkan med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten och samordningsförbunden haft i uppdrag att öka upptäckten av våld.

Ett arbete som når ut brett

För Arbetsförmedlingens del har detta inneburit att tusentals medarbetare har kompetensutvecklats och ungefär 400 000 arbetssökande erbjuds att gå en webbkurs om våld samt ta del av poddar på svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska där bland annat ekonomiskt våld synliggörs.

Arbetsförmedlingen har även utvecklat nya rutiner som till exempel att arbetssökande som har en hotbild mot sig nu kan göra geografiska och yrkesmässiga begränsningar i sitt jobbsökande.

Åsa Frostfeldt, införandeledare på Arbetsförmedlingen

Åsa Frostfeldt (foto Amphi)

Det har även kravställts i avtal att leverantörer av arbetsmarknadstjänster ska ha kunskap om våld i nära relationer.

– Arbetsförmedlingen har kontakt med närmare 400 000 arbetssökande per år och är en av Sveriges största statliga arbetsgivare. Det strategiska och långsiktiga arbetet mot våld i nära relationer når därför ut brett och får stor samhällspåverkan. Förhoppningsvis kan det viktiga utvecklingsarbetet göra skillnad för många våldsutsatta arbetssökande kvinnor så de får leva ett jämställt liv fritt från våld, , säger Åsa Frostfeldt, införandeledare på Arbetsförmedlingen.

Relaterad information

  • Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut av Forum jämställdhet till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle.
  • Syftet är att uppmärksamma, belöna och hylla goda insatser och exempel.
  • Vinnaren koras den 8–9 februari 2022.

Om priset på Forum Jämställdhet.se