31 mars 2020

Digitala snabbintervjuer och #jobbjustnu matchningshjälp i coronatider

I coronakrisens spår finns många arbetsgivare med akut behov av personal. Genom en förbättrad sökfunktion på Platsbanken och den digitala tjänsten snabbintervjuer vill Arbetsförmedlingen underlätta jobbmatchningen.

Samtidigt som många arbetsgivare varslar om kommande uppsägningar finns det verksamheter som skriker efter personal. Dessutom söker många personer nytt eller tillfälligt jobb där de kan bidra med sin kompetens.

Märk annonser med #jobbjustnu

I Platsbanken på arbetsformedlingen.se finns nu en ny samlingsplats för annonser för arbetsgivare med akut behov av personal – #jobbjustnu. För arbetssökande finns en ny ingång på Platsbankens startsida där annonserna enkelt går att hitta.

– Vi vill uppmana alla arbetsgivare med akuta behov att märka sina annonser med #jobbjustnu. I nuläget finns drygt 200 platsannonser med den här märkningen och listan fylls på efter hand, säger Bengt Wiktorén, chef för Arbetsförmedlingens enhet Digitala tjänster för arbetsgivare.

Rekrytering via video

Snabbintervjuer med arbetssökande på distans är en annan digital möjlighet som erbjuds alla arbetsgivare i samband med platsannonseringen. Det är ett kostnadsfritt, digitalt rekryteringsverktyg, som kombinerar livevideosamtal med ett antal HR-funktioner. Här kan arbetsgivaren träffa kandidater för korta liveintervjuer via strömmad video, ungefär som speed-dejting.

– På grund av coronakrisen är arbetsmarknaden i en exceptionell situation. Förhoppningen är att våra insatser ska underlätta jobbmatchningen. Vi arbetar också intensivt med att hitta fler sätt för att underlätta och förbättra möjligheterna för arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra, säger Bengt Wiktorén.

Relaterad information

Snabbintervjuer

Platsbanken