20 mars 2020

Åtgärder i spåren av corona

I spåren av coronaviruset vidtog Arbetsförmedlingen flera åtgärder för att minska risken för smittspridning, minska oron och samtidigt bedriva verksamhet. Här kan du se vad vi gjort.

Utbildning och andra gruppaktiviteter på distans

Så långt det är möjligt ska undervisning i klassrumsmiljö och gruppaktiviteter bedrivas med hjälp av distanslösningar. Det här påverkar arbetssökande och många leverantörer av externa arbetsmarknadstjänster och utbildningar. Arbetssökande behåller sitt aktivitetsstöd under tiden som tjänsten genomförs på distans. Och leverantörerna kommer som vanligt att få ersättning för de deltagare som har anvisning i tjänsten.

Paus för aktivitetsrapportering

Arbetssökande ska inte rapportera sökta jobb och andra aktiviteter varje månad. Kravet är borttaget under perioden mars – juni 2020. Arbetssökande behåller sitt aktivitetsstöd under tiden som tjänsten genomförs på distans. Och leverantörerna kommer som vanligt att få ersättning för de deltagare som har anvisning i tjänsten. Vi gör det för att minska trycket på verksamheten och för att minska oron kring ersättningsfrågor hos arbetssökande.

Aktuell information på vår webb

Många människor ringer till oss och våra telefonköer är långa. Vi ser hela tiden till att hålla informationen på vår webbplats uppdaterad. Där finns svar på många frågor. Det hjälper oss också att korta telefonköerna.

Det här vet vi om coronaviruset som berör dig som är arbetssökande

De flesta kundtorgen är öppna

Tills vidare håller vi de flesta av våra kundtorg (spontanbesök) öppna. Vi rekommenderar däremot att först och främst se vår information på vår webbsida. Vid entrén till våra lokaler och på våra elektroniska tavlor har vi information om vad som gäller.

Varselstatistik varje måndag

Om en arbetsgivare planerar att säga upp personal ska det anmälas till Arbetsförmedlingen i förväg. Det kallas för att varsla. Eftersom intresset för varselsituationen är stor just nu utökar vi vår redovisning av varselläget från en gång i månaden till en gång i veckan. Nu uppdaterar vi månadsstatistiken varje måndag kl 12.00.

Aktuell statistik

Nyhetsbrev till arbetssökande och arbetsgivare

Vill du försäkra dig om att inte missa viktig information – anmäl dig till något av våra nyhetsbrev.

Nyhetsbrev för arbetssökande (se puff till höger på vårt senaste nyhetsbrev)

Nyhetsbrev för arbetsgivare