27 augusti 2019

Digital jobbmässa med snabbintervjuer

Torsdagen den 29 augusti arrangerar Arbetsförmedlingen sin första jobbmässa online, en digital rekryteringsträff. Ett tiotal arbetsgivare inom fjällnäringen i Sverige och Norge gästar Arbetsförmedlingens studio i Östersund. De deltagande arbetssökande kopplar upp sig där de befinner sig.

Kvinna sitter i en soffa med en bärbar dator och deltar i en snabbintervju

– Den stora fördelen är att arbetssökande från hela landet kan delta, var de än befinner sig. Tidigare har den intresserade behövt resa till någon av de orter där vi haft en fysisk fjällmässa. Nu räcker det med att ha en internetuppkoppling, säger Barbro Hellström, ambassadör för digitala möten.

Jobbmässan online liknar en fysisk mässa på så sätt att allt sker här och nu. De arbetssökande får träffa arbetsgivarna och möjlighet att prata med dem och även anteckna sig för snabbintervju(er). Skillnaden är nu att allt sker online.

Enkelt och bekvämt

– Deltagarna behöver inte stå i kö och trängas, de kan delta i sin hemmiljö sedan göra något annat medan de väntar på sin tid för snabbintervjun, säger Omid Rahmanian, produktägare Arbetsförmedlingen Play.

Jobbmässan sker i form av en live tv-sändning med arbetsgivarna på plats i studion. I sändning berättar arbetsgivarna om de lediga platserna som ska tillsättas inför vintersäsongen. Samtidigt svarar företagen på frågor från de arbetssökande i chatten.

De arbetssökande deltar digitalt; de kopplar upp sig där de befinner sig. Det enda som krävs är en dator, mobil eller surfplatta med internetuppkoppling.

Första gången online

Det är första gången Arbetsförmedlingen arrangerar en jobbmässa online.

– Behovet uppstod när de fysiska fjällmässorna inte längre arrangeras. Då fick vi idén att göra en live-sändning och koppla ihop det med snabbintervjuer, säger Barbro Hellström.

Deltagande arbetsgivare på Fjällmässan är Skistar, Stöten, Kläppen, Idre fjäll, Lofsdalen fjällanläggningar, Skoterköket Lofsdalen, Silver resort Arjeplog, Linger café Vemdalen och Lodgen spiseri Hemsedal. Tillsammans har de omkring tusen lediga platser som ska tillsättas inför vintersäsongen.