Använd våra digitala tjänster i kontakt med deltagare

På den här sidan tipsar vi dig som är leverantör av arbetsförmedlingstjänster om våra digitala självservicetjänster. Du kan ha stor nytta av att använda och kunna guida till tjänsterna i din kontakt med deltagare. Sidan kommer att uppdateras med fler tips.

Karriärvägledande självservicetjänster

Vi har idag fem självservicetjänster för karriärvägledning här på arbetsformedlingen.se. De ger stöd i att göra smarta yrkesval och hitta vägar till sin nya karriär.

Det är bra om du som möter och stöttar arbetssökande mot arbete och utbildning känner till självservicetjänsterna och vet hur de kan användas. Vi vill därför rekommendera en kort kurs som lär dig hur du kan guida arbetssökande till vår karriärvägledning. Den tar cirka 15 minuter att genomföra.

Kurs: Guide till våra karriärvägledande självservicetjänster

Alla våra tjänster och verktyg för karriärvägledning hittar du här:

Yrken och framtid

Lär dig guida arbetssökande i självservicetjänsten ”skriv in dig”

Nu finns en utbildning riktad till dig som arbetar med personer som vill skriva in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen via självservicetjänsten ”skriv in dig” på arbetsformedlingen.se. Utbildningen förklarar de olika stegen i hur en arbetssökande skriver in sig för att du lättare ska kunna hjälpa till och guida i självservicetjänsten. Utbildningen tar cirka 20 minuter och du når den via länken nedan.

Guida arbetssökande i "skriv in dig”

Utbildning om arbetsmarknad och utbildning

I webbutbildningen Guida rätt inom arbetsmarknad och utbildning får du lära dig mer om arbetsmarknad, utbildningsformer och studiefinansiering. Utbildningen kan göras av medarbetare och chefer hos er för en ökad förståelse för arbetsmarknaden och vikten av utbildning, samt vilka möjligheter som finns till utbildning och studiefinansiering.

Webbutbildning: Guida rätt inom arbetsmarknad och utbildning

Två bildspel om utbildning

Bildspel med guide över olika utbildningsformer och de möjligheter till studiefinansiering som erbjuds av CSN eller Arbetsförmedlingen. Det andra bildspelet innehåller övergripande information till leverantörer om anvisning att söka utbildning. Bildspelen kan användas för att informera medarbetare hos er samt i kommunikationen med era deltagare.

Bildspel om utbildning och studiefinansiering Powerpoint, 1 MB.

Bildspel om anvisning att söka utbildning Powerpoint, 202 kB.

Information om utbildning och studier för arbetssökande hittar du här:

Utbildning och studier

Studiefinansiering, exempelvis studier med aktivitetsstöd

Webbinarium: Att studera med aktivitetsstöd

Utbildning i digitala vardagskunskaper

I samarbete med Google Digitalakademin har vi tagit fram en serie kortare kurser i digitala vardagskunskaper och samlat det på en webbplats under namnet Digitala jag. Att bli tryggare med att använda digitala tjänster är nödvändigt när allt mer av samhällstjänster går över till att bli digitalt.

Tipsa deltagare om digitalajag.se om de har behov av att utveckla sina färdigheter i att använda digitala tjänster.

digitalajag.se

Jobbsökaraktiviteter online – live eller när det passar

Arbetssökande kan hitta och boka in sig på webbinarier med olika jobbsökarteman. De som är med live, samtidigt som vi spelar in webbinariet, kan ställa frågor via en chatt. Det går även att titta på dem i efterhand. Vi har även poddar, som handlar om till exempel jobbsökande och utvecklingen på arbetsmarknaden. Några av våra webbinarier och poddar är på andra språk än svenska.

Kommande webbinarier

Lyssna på podcasts

Kunskap om stöd vid upptäckt av våld

Människor som utsätts för våldsbrott kan drabbas av allvarlig ohälsa samt förlust av arbete och inkomst. I värsta fall kan våldet leda till allvarliga bestående skador eller dödsfall. Ibland kan våld vara en dold orsak till arbetslöshet. Det är därför viktigt att ha kunskap för att kunna hjälpa till att upptäcka våldet och se till att hänvisa personen vidare till rätt stöd, skydd och behandling. Alla har rätt till att leva ett liv i frihet utan våld.

Nationellt centrum för kvinnofrid och Arbetsförmedlingen erbjuder kunskapsstöd till fristående aktörer om våld.

Utbildning och stödmaterial om våld

Virtual reality om funktionsnedsättningar

Här kan du ta del av tre korta virtuella filmer som illustrerar vanliga arbetssituationer för personer med sociala, kommunikativa och psykiska funktionsnedsättningar.

Filmerna ska bidra till att skapa en mer inkluderande och effektiv arbetsmiljö genom att öka kunskapen om hur olika arbetssituationer kan upplevas av personer med dolda funktionsnedsättningar. Filmerna kan användas för individuella reflektioner, utbildning, att öka arbetsgivares kunskaper och som ett verktyg för att öka inkludering på arbetsplatsen.

Filmerna är i 360-format (virtual reality). För en bättre filmupplevelse kan du använda virtual reality-glasögon, även om det går att titta på filmerna utan.

Länk till filmerna:

Inlevelse ger insikt