Uppdaterad betygssättning av leverantörer

Publicerad: 2023-01-31

Arbetsförmedlingens senaste betyg är nu publicerade. Leverantörer som ingick i den sista etappen tillkommer, vilket innebär att samtliga leverantörer av rusta och matcha nu har möjlighet att få betyg.

Arbetsförmedlingens betygsmodell ska ge deltagarna i rusta och matcha möjlighet att göra ett välgrundat val av leverantör. Betygen ger en bild av hur leverantörerna lyckats med att stötta deltagare till arbete eller studier. Värderingen av leverantörernas prestation bygger på en bedömning av deltagarnas avstånd till arbetsmarknaden, och om dessa deltagare har fått ett arbete eller gått till utbildning.

Tidigare har leverantörer som ingick i ESF-områden och de i etapp 1 och 2 av införandet av rusta och matcha kunnat få betyg. Nu när betygen publiceras tillkommer den sista etappen, etapp 3 och därmed har alla leverantörer möjlighet att få betyg. De levereransområden som ingår i etapp 3 är Avesta, Bengtsfors, Borås, Dorotea, Falun/Borlänge, Gällivare, Gävle, Halmstad, Haparanda, Hudiksvall, Jokkmokk, Jönköping, Kalmar, Kiruna, Kramfors, Ljungby, Ljusdal, Ludvika, Lycksele, Malung, Mora, Pajala, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömstad, Sundsvall, Söderhamn, Tranås, Vansbro, Vetlanda, Vilhelmina, Vimmerby, Värnamo, Västervik, Växjö, Åsele, Älmhult, Örnsköldsvik, Överkalix och Övertorneå.

Varje leverantörs resultat jämförs med alla andra leverantörers resultat i landet, givet att de uppfyller kriterierna för att få betyg.

Två kriterier krävs för att få betyg

  • En viss tid i tjänsten
    Tiden i tjänsten är av betydelse för när leverantören kommer att börja få sina betyg publicerade. När betyg börjar visas för en leverantör beror alltså på när i tiden leverantören började leverera rusta och matcha.
  • Ett visst antal deltagare
    Leverantörerna måste ha haft ett visst antal deltagare under perioden som betygssättningen avser för att säkerställa beräkningarnas tillförlitlighet. De ska ha haft minst 18 deltagare i spannet mellan fyra och 20 månader före det månadsskifte som närmast föregår betygets publicering, och varit verksamma i minst 12 månader.

Ambitionen är att betygen ska uppdateras i slutet av varannan månad. Infaller sista dagen i månaden på en helgdag kan publicering av betygen dröja till nästkommande vardag.

Observera att betygen som publiceras nu endast inkluderar data som registrerats senast den sista december 2022.