Utbildningsinsats om våld gav Arbetsförmedlingen jämställdhetspris

Publicerad: 2022-02-15

Arbetsförmedlingens arbete för att utbilda personal, leverantörer och arbetssökande för ökad upptäckt av våld i nära relationer har tilldelats Svenska Jämställdhetspriset.

Våld kan vara en dold orsak till arbetslöshet. Både utövare och offer finns representerade bland arbetssökande. För att höja kunskapen om det har tusentals medarbetare kompetensutvecklats både hos Arbetsförmedlingen och leverantörerna som har kontakt med arbetssökande. Utbildningen handlar till stor del om att hjälpa dem att förstå vikten av att i mötet med arbetssökande ställa frågan om våld förekommer, och förmåga att hantera svaret.

– Vi vet att utbildningen och de nya rutinerna har haft effekt. Arbetssökande kvinnor har sökt och fått hjälp efter att de fått frågan om våld från personal, säger införandeledare Åsa Frostfeldt på Arbetsförmedlingen.

Obligatorisk utbildning för leverantörer

Webbkursen är, sedan en avtalsändring i december 2021, obligatorisk för exempelvis leverantörer inom rusta och matcha.

Webbkurs med användarstöd om våld i nära relationer

Det finns också ett webbinarium för leverantörer som ni kan ta del av om ni missat det.

Webbinarium för leverantörer om ökad upptäckt av våld

Om Svenska Jämställdhetspriset

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle.

Syftet med priset är att uppmärksamma, belöna och hylla goda insatser och exempel.

I år delades priset ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag på jämställdhetskonferensen Forum Jämställdhet.