19 april 2021

Stöd och matchning sägs upp i 53 kommuner den 18 maj

Tjänsten Stöd och matchning (STOM) sägs upp i 53 kommuner tisdagen den 18 maj. Uppsägningstiden är tre månader. Samtidigt är det nu klart att Rusta och matcha startar tisdagen den 18 maj.

Tre månaders uppsägningstid

Rusta och matcha ersätter Stöd och matchning i 53 kommuner. Det innebär att Arbetsförmedlingen säger upp avtalen med de fristående aktörer som levererar Stöd och matchning i de kommunerna. Avtalen sägs upp tisdagen 18 maj, och uppsägningstiden är tre månader.

– Vi har nu säkrat förberedelser inför etapp 1 för införandet av Rusta och matcha. Det innebär att vi räknar med att tjänsten startar 18 maj. Därmed kommer vi också att säga upp STOM-avtalen den 18 maj i de 53 kommuner som medverkar i Rusta och matcha, säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningsdirektör och inköpschef på Arbetsförmedlingen.

Rusta och matcha beräknas starta tisdag den 18 maj. Det innebär att Arbetsförmedlingens medarbetare då identifierar arbetssökande och kan börja fatta beslut om medverkan i tjänsten. Det tar sedan upp till fyra veckor innan den arbetssökande börjar ta del av tjänsten hos den leverantör man valt.

Arbetssökande i Stöd och matchning

Arbetsförmedlingens anvisningar av arbetssökande till Stöd och matchning i de 53 kommunerna upphör i och med att tjänsten sägs upp. Alla arbetssökande som tar del av Stöd och matchning kommer att få fullfölja tjänsten enligt plan och kommer alltså inte att påverkas av detta.

Arbetsförmedlingen kommer att gå ut med information direkt till alla fristående aktörer som berörs av uppsägningen. Uppsägningen av avtalen sker via brev som skickas den 12 maj, i enlighet med kontraktsvillkoren för tjänsten. Information om uppsägningen kommer även att ges i upphandlingsverktyget TendSign.

- Införandet av Rusta och matcha är ett steg i den succesiva reformeringen av Arbetsförmedlingen där fristående aktörer rustar och matchar de arbetssökande. Vi behöver vidareutveckla samarbetet och relationerna med våra leverantörer för att ge de arbetssökande bra stöd för att komma vidare till arbete eller studier, säger Mattias Andersson, biträdande verksamhetsområdeschef.

Följande 53 kommuner fördelat på 14 leveransområden omfattas i etapp 1:

 • Eskilstuna - Vingåker, Katrineholm, Flen och Eskilstuna
 • Östergötland - Kinda, Åtvidaberg, Linköping, Finspång, Valdemarsvik, Norrköping, Söderköping, Ödeshög, Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstena
 • Gotland
 • Kristianstad - Sölvesborg, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstad och Hässleholm
 • Årjäng
 • Eda
 • Karlstad - Kil, Hammarö, Munkfors, Forshaga, Grums, Sunne, Karlstad, Kristinehamn, Arvika, Åmål och Säffle
 • Torsby
 • Hagfors
 • Filipstad
 • Örebro - Lekeberg, Laxå, Hallsberg, Örebro, Kumla, Askersund, Nora och Lindesberg
 • Hällefors
 • Karlskoga - Storfors, Degerfors och Karlskoga
 • Fagersta - Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta

Rusta och matcha finns idag i 32 kommuner sedan mars 2020. Tjänsten ska införas i hela landet. Efter etapp 1 fortsätter sedan införandet med två etapper till. Etapp 2 omfattar 101 kommuner och genomförs i september. Etapp 3 genomförs i december och omfattar 104 kommuner.

Godkänt ESF-projekt som omfattar 36 kommuner

Rusta och matcha är godkänt som ett europeiskt socialfondsprojekt, ESF. Sedan i mars 2020 har 32 kommuner prövat tjänsten i syfte att dra lärdomar inför framtiden. Ytterligare fyra kommuner är planerade att ingå i ESF-projektet, Gotland, Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta, vilket innebär att det antalet kommuner som omfattas är 36.