Så införs Rusta och matcha i hela Sverige

Publicerad: 2021-03-12

Matchningstjänsten Rusta och matcha (KROM) ska införas i hela Sverige. Det är ett steg i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Införandet sker i tre etapper med start i maj 2021. Det innebär också att Stöd och matchning (STOM) kommer att sägas upp i de aktuella kommunerna.

Tre ytterligare etapper

Det här en del av den successiva reformeringen av Arbetsförmedlingen där vi tillsammans med fristående aktörer rustar och matchar arbetssökande till jobb. Rusta och matcha finns idag i 32 kommuner där tjänsten har prövats i ESF-projekt* sedan mars 2020. Införandet fortsätter i tre ytterligare etapper med start i maj 2021.

Arbetsförmedlingen kommer samtidigt med införandet av Rusta och matcha att säga upp avtalen med leverantörerna av Stöd och matchning i de berörda kommunerna då tjänsterna inte kan eller bör användas parallellt av juridiska och affärsmässiga skäl. I Rusta och matcha kan arbetssökande, efter att Arbetsförmedlingen gjort bedömningen att en arbetssökande ska delta, själv välja leverantör utifrån Lagen om valfrihetssystem (LOV).

Planen är att införandet av Rusta och matcha fortsätter i tre etapper under 2021

  • Etapp 1 - maj 53 kommuner fördelat på 14 leveransområden* enligt information den 23 februari 2021:
    Eda, Eskilstuna, Fagersta, Filipstad, Gotland, Hagfors, Hällefors, Karlskoga, Karlstad, Kristianstad, Torsby, Årjäng, Örebro och Östergötland.
  • Etapp 2 - september 101 kommuner fördelade på 9 leveransområden*:
    Arjeplog, Arvidsjaur, Göteborg, Härjedalen, Luleå, Malmö, Nyköping, Stockholm och Östersund.
  • Etapp 3 – december 104 kommuner fördelade på 43 leveransområden*:
    Avesta, Bengtsfors, Borås, Dorotea, Falun/Borlänge, Gällivare, Gävle, Halmstad, Haparanda, Hudiksvall, Jokkmokk, Jönköping, Kalmar, Kiruna, Kramfors, Ljungby, Ljusdal, Ludvika, Lycksele, Malung, Mora, Pajala, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömstad, Sundsvall, Söderhamn, Tranås, Vansbro, Vetlanda, Vilhelmina, Vimmerby, Värnamo, Västervik, Växjö, Åsele, Älmhult, Örnsköldsvik, Överkalix och Övertorneå.

Komplett förteckning över leveransområden och kommuner

* Ett leveransområde är ett geografiskt avgränsat avtalsområde bestående av en eller flera kommuner som används vid upphandling.

Frågor och svar om införandet

December ger tid för förberedelser

- Etapp 2 i september innehåller flera storstadsområden där många arbetssökande kan ta del av tjänsten. När det gäller etapp 3 är den omfattande med 43 leveransområden, men eftersom den ligger i december finns det tid för förberedelser säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningsdirektör och inköpschef.

Ansökan för att bli leverantör av Rusta och matcha i aktuella kommuner

I mars kommer Arbetsförmedlingen att publicera ett förfrågningsunderlag i Tendsign där fristående aktörer i leveransområden i den första etappen kan lämna ansökningar för att utföra tjänsten i de nya kommunerna. De företag som uppfyller kriterierna kommer att leverera Rusta och matcha. Förfrågningsunderlag för etapp 2 och 3 kommer att publiceras cirka 3 månader innan den planerade starten av tjänsten i aktuella områden.

Anvisningar till Stöd och matchning fortsätter fram till uppsägning av avtal

Arbetsförmedlingen fortsätter att anvisa deltagare till Stöd och matchning fram till uppsägning av avtalen i Stöd och matchning. Alla arbetssökande som deltar i Stöd och matchning kommer att kunna slutföra sin medverkan enligt plan och påverkas inte av införandet av Rusta och matcha. Arbetsförmedlingen slutar att ta nya beslut om deltagare i Stöd och matchning i samband med uppsägningen av avtalen men alla deltagarna ges möjlighet att gå klart. Uppsägningen av avtalen sker strax före starten av Rusta och matcha i respektive etapp, och görs via brev, i enlighet med kontraktsvillkoren för tjänsten. Uppsägningstiden är tre månader.

Anvisa i högt tempo

- Växlingen från Stöd och Matchning till Rusta och matcha i hela landet är en omfattande process. Eftersom vi prövat Rusta och matcha i sex områden sedan mars 2020 har vi fått vissa lärdomar och erfarenheter som vi nu kan använda. Samtidigt ska vi fortsätta anvisa deltagare i högt tempo. Det är viktigt att vi under införandet av Rusta och matcha fortsätter att ge de arbetssökande stöd för att komma vidare till jobb eller utbildning, säger Mattias Andersson, biträdande verksamhetsområdeschef.

Webbinarium för leverantörer

Den 26 mars klockan 09-10 kommer Arbetsförmedlingen att bjuda in alla befintliga och presumtiva leverantörer av Stöd och matchning samt Rusta och matcha till ett digitalt möte, för att informera om den fortsatta planen. Mer information kommer att publiceras på arbetsförmedlingen.se.

Bakgrund

På regeringens uppdrag förbereder Arbetsförmedlingen för en reformerad myndighet. Detta i enlighet med den politiska överenskommelsen i januariavtalet 2019. Arbetsförmedlingen fick i juli 2019 uppdraget att i delar av landet ta fram utvecklade matchningstjänster, Rusta och matcha, i syfte att dra lärdomar inför reformeringen. I mars 2020 startade Rusta och matcha i 32 kommuner. I regleringsbrevet för 2021 har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att utöka användningen av utvecklade matchningstjänster. Den 23 februari informerade vi om det första området för införande av Rusta och matcha i maj 2021.

Godkänt ESF-projekt

Rusta och matcha är godkänt som ett europeiskt socialfondsprojekt, ESF. Sedan i mars 2020 har 32 kommuner prövat tjänsten i syfte att dra viktiga lärdomar om tjänsten inför framtiden.

Rusta och matcha

Arbetsförmedlingens uppdrag

Rusta och matcha blir ett europeiskt socialfondsprojekt -

Frågor och svar om Rusta och matcha