23 februari 2021

Uppdaterad nyhet: Rusta och matcha utökas med 53 nya kommuner i maj

I maj planerar Arbetsförmedlingen att införa matchningstjänsten Rusta och matcha (KROM) i ytterligare 53 kommuner. Detta är ett nytt steg i reformeringen av Arbetsförmedlingen inför 2022. Det innebär också att Stöd och matchning (STOM) kommer att sägas upp i dessa kommuner.

Uppdatering 24 februari: Norrköping är tillagd i leveransområde Östergötland.

Successiv reformering

Rusta och matcha lanserades i mars 2020 och finns för närvarande i 32 kommuner i sex leveransområden. Utökningen är ytterligare ett steg i den successiva reformeringen av Arbetsförmedlingen där fristående aktörer rustar och matchar arbetssökande till jobb eller utbildning.

Arbetsförmedlingen kommer samtidigt att säga upp avtalen med leverantörerna av Stöd och matchning i de berörda kommunerna då tjänsterna inte kan eller bör användas parallellt av juridiska och affärsmässiga skäl.

I Rusta och matcha kan arbetssökande själva välja leverantör utifrån Lagen om valfrihetssystem (LOV).

Rusta och matcha införs i följande 53 kommuner fördelat på 14 leveransområden*

 • Eskilstuna - Vingåker, Katrineholm, Flen och Eskilstuna
 • Östergötland - Kinda, Åtvidaberg, Linköping, Finspång, Valdemarsvik, Norrköping, Söderköping, Ödeshög, Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstena
 • Gotland
 • Kristianstad - Sölvesborg, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstad och Hässleholm
 • Årjäng
 • Eda
 • Karlstad - Kil, Hammarö, Munkfors, Forshaga, Grums, Sunne, Karlstad, Kristinehamn, Arvika, Åmål och Säffle
 • Torsby
 • Hagfors
 • Filipstad
 • Örebro - Lekeberg, Laxå, Hallsberg, Örebro, Kumla, Askersund, Nora och Lindesberg
 • Hällefors
 • Karlskoga - Storfors, Degerfors och Karlskoga
 • Fagersta - Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta

*Ett leveransområde är ett geografiskt avgränsat avtalsområde bestående av en eller flera kommuner som används vid upphandling.

– De områden och kommuner som vi nu har valt ut har ett relativt stort antal förväntade arbetssökande som deltagare vilket ger möjligheter för många arbetssökande att få stöd och i förlängningen komma ut i jobb eller utbildning. Vi har också valt en del områden för att få möjlighet att pröva Rusta och matcha på mindre leverantörsmarknader, säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Rusta och matcha kommer successivt att införas i hela Sverige och i mars presenterar Arbetsförmedlingen hela växlingsplanen för resterande kommuner och leveransområden.

Förfrågningsunderlag i mars

I mars kommer Arbetsförmedlingen att publicera ett förfrågningsunderlag där fristående aktörer kan lämna ansökningar för att utföra tjänsten i de nya kommunerna. De företag som uppfyller kriterierna kommer att leverera Rusta och matcha. Förfrågningsunderlaget publiceras i Tendsign.

Arbetsförmedlingen fortsätter att anvisa deltagare till Stöd och matchning fram till uppsägning av avtalen i Stöd och matchning. Alla arbetssökande som deltar i Stöd och matchning kommer att kunna slutföra sin medverkan enligt plan och påverkas inte av införandet av Rusta och matcha.

Uppsägning av Stöd och matchning i maj

Arbetsförmedlingen slutar att ta nya beslut om deltagare i Stöd och matchning i samband med uppsägningen av avtalen men alla deltagarna ges möjlighet att gå klart. Uppsägningen av avtalen sker i maj, före starten av Rusta och matcha, och görs via brev, i enlighet med kontraktsvillkoren för tjänsten. Uppsägningstiden är tre månader.

– Det är klart att övergången till Rusta och matcha medför förändrade förutsättningar för våra leverantörer. Men vi skapar förutsättningar med större möjligheter att stödja fler arbetssökande att hitta jobb eller utbildning, säger Mattias Andersson biträdande verksamhetsområdeschef.

Dialogmöte för leverantörer

Arbetsförmedlingen kommer under våren att bjuda in alla befintliga och presumtiva leverantörer av Stöd och matchning samt Rusta och matcha till dialogmöte för att informera om växlingen och planen framåt. En inbjudan och mer information kommer att publiceras på arbetsförmedlingen.se.

Bakgrund

På regeringens uppdrag förbereder Arbetsförmedlingen för en reformerad myndighet. Detta i enlighet med den politiska överenskommelsen i januariavtalet 2019. Arbetsförmedlingen fick i juli 2019 uppdraget att i delar av landet ta fram utvecklade matchningstjänster, Rusta och matcha, i syfte att dra lärdomar inför reformeringen. I mars 2020 startade Rusta och matcha i 32 kommuner. I regleringsbrevet för 2021 har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att utöka användningen av utvecklade matchningstjänster.

Godkänt ESF-projekt

Rusta och matcha är godkänt som ett europeiskt socialfondsprojekt, ESF. Sedan i mars 2020 har 32 kommuner prövat tjänsten i syfte att dra viktiga lärdomar om tjänsten inför framtiden.

Rusta och matcha blir ett europeiskt socialfondsprojekt