21 januari 2021

Nu kan arbetsgivare anställa direkt från utbildningar

Du vet väl att vi har gjort det lättare för arbetsgivare att hitta deltagarna i dina utbildningar? Med några klick i tjänsten Anställa från utbildning kan rekryterarna enkelt se vilka arbetsmarknadsutbildningar som finns, se vilka kompetenser som ingår och kontakta dig.

Vid Astars köksutbildning inom storhushåll i Borås är det inte ovanligt att deltagarna får jobb eftersom de utbildar inom yrken där det är brist på personal, berättar yrkesläraren Anders Graff. Men rekrytering via anställa från utbildning inträffar också.

– Via tjänsten kontaktades jag av en skola i Borås som behövde ett köksbiträde till skolköket. Vi hjälpte till att matcha deras behov och satte dem i kontakt med några av deltagarna.

Anders Graff kunde vara något av en referens för deltagarna och ge fördjupad information om utbildningen och kursmomenten. Två deltagare kallades på intervju på skolan och en fick jobbet.

– Det gick ju fantastiskt fort för deltagaren att få jobb. Det är bra med fler vägar som öppnar dörrarna till arbetsmarknaden. Dessutom är det ju attraktivt för utbildningen att kunna säga att arbetsgivare är intresserade av deltagarna och kan kontakta dem, säger Anders Graff.

Arbetsförmedlingen utvecklar hela tiden de digitala tjänsterna för att öka matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande. För att öka kännedomen hos arbetsgivare har vi genomfört en kampanj.

– I höst har vi genomfört flera aktiviteter för att uppmärksamma arbetsgivare på tjänsten Anställa från utbildning. Vi har gjort flera riktade e-postutskick och lanserat podd och webbinar om tjänsten, säger Karin Andersson produktansvarig på Arbetsförmedlingens digitala tjänster.

Läs mer om att tjänsten anställa från utbildning