Nystartsjobb bra verktyg för att få deltagare i jobb

Publicerad: 2023-02-28

Ta hjälp av våra ekonomiska stöd när du matchar ut dina deltagare i jobb. Lär mer om hur de fungerar, och läs om hur ett företag tack vare nystartsjobb kan erbjuda anställningar.

Nystartsjobb kan underlätta att få deltagare i anställning

Du som leverantör kan ha stor nytta av att känna till Arbetsförmedlingens ekonomiska stöd. Vårt största stöd nystartsjobb till exempel, är en ekonomisk ersättning till arbetsgivare som betalas ut när arbetsgivaren anställer en person som varit frånvarande från arbetsmarknaden en längre tid eller är ny i Sverige.

Arbetsförmedlingen har ett ”självtest” för arbetssökande, där de snabbt kan få en indikation på om de kan ha möjlighet att få ta del av nystartsjobb. Testet hittar du på sidan Nystartsjobb för arbetssökande.

Bra verktyg för dig som leverantör

Använd nystartsjobb som ett verktyg i ditt arbete med deltagare inom rusta och matcha. Några av dina deltagare som du vill matcha ut i jobb kan ha rätt till stödet, och några av de arbetsgivare du har kontakt med kan ha rätt att anställa med nystartsjobb. Samma resultatersättning gäller för dig som leverantör oavsett vilket arbete du förmedlar. Men tänk på att det är arbetsgivaren som ansöker om nystartsjobb, inte du som leverantör. På webbsidan om nystartsjobb för arbetsgivare finns även preliminära uträkningar för ersättning.

Lyckade rekryteringar via nystartsjobb

Butikskedjan Matpiraten har anställt flera nystartsjobbare. Den första var Mohannad Katurji, som hade flytt kriget i Syrien och varken kunde svenska eller hade erfarenhet av butiksarbete. I och med ersättningen via nystartsjobb fanns det tid för butiksägaren att se om det han letade efter fanns hos Mohannad, som i sin tur fick tid för att sätta sig in i uppgifterna.

Nystartsjobbare - en kick för den växande butikskedjan