Att välja utbildning

Vilken utbildning du ska välja beror på vilken situation du befinner dig i och vilket mål du har. Ta hjälp av vår guide för att få en överblick över vilka utbildningsvägar som finns.

Hitta rätt utbildningsväg

Ta reda på mer om dig själv

Innan du börjar titta på vilken utbildning du ska välja, är det bra att fundera närmare på vem du är och vilka intressen och styrkor du har. Det är också bra om du skaffar dig en bild av arbetsmarknaden, och hur möjligheterna till jobb ser ut inom det område du är intresserad av. Till din hjälp kan du gå igenom vår karriärvägledning, där du får verktyg och inspiration att hitta vägen till dina mål.

Karriärvägledning på egen hand

Saknar du gymnasiekompetens?

De flesta jobb kräver att du har en gymnasieutbildning. Om du har en gymnasieutbildning ökar dessutom dina chanser att få jobb, även om de jobb du söker inte har det kravet.

Om du är vuxen och behöver skaffa dig en fullständig gymnasieutbildning, kan du studera på komvux eller på folkhögskola.

Kommunernas vuxenutbildning

Folkhögskola

Gymnasieutbildning

Studera till ett yrke

Om du är intresserad av ett specifikt yrke behöver du ta reda på vilka krav på utbildning som finns i den branschen. Här är några tips på hur du går tillväga.

  • I Hitta yrken finns länkar till yrkeshögskoleutbildningar och andra utbildningsvägar.
  • Kontakta en arbetsplats där du vill jobba i framtiden. Vilka krav på utbildning finns det där?
  • Det finns flera webbplatser där du kan hitta utbildningar både i Sverige och utomlands. Använd en sökmotor och sök exempelvis på ”hitta utbildning i Sverige”.
  • En arbetsmarknadsutbildning kan göra dig mer attraktiv på den aktuella arbetsmarknaden. Utbildningen är ofta skräddarsydd tillsammans med en specifik arbetsgivare. Gäller dig som är inskriven.

Kom ihåg att det ofta finns flera utbildningsvägar till ett yrke idag.

Är du osäker på vad du vill studera?

Du behöver inte ha bestämt dig för en viss yrkesinriktning för att börja studera. Att ha en bred utbildning kommer bli mer och mer värdefullt på arbetsmarknaden. Du kanske dessutom kom­mer att byta bana flera gånger under ditt yrkesliv.

För dig som vill gå på högskola eller universitet kan en fristående kurs vara ett alternativ. Du bygger på dina kunskaper bit för bit, samtidigt som du får chans att bekanta dig med universitets- och högskolelivet och fundera mer på vad du vill bli.

Studier efter gymnasiet

Om du har gymnasieutbildning är universitet, högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola de vanligaste alternativen när du vill studera vidare.

Studier på universitet och högskola är ofta teoretiskt inriktade, och du får gå på djupet i olika ämnen.

På en yrkeshögskola kan du utbilda dig till ett yrke efter gymnasiet. Utbildningarna är utformade efter arbetsmarknadens behov. Det innebär större chanser till jobb efter avslutad utbildning.

folkhögskolan är kurserna utformade efter deltagarens förutsättningar. Lärandet sker ofta i grupp och genom att utbyta erfarenheter med andra. Studiemiljön är lite lugnare, och det är vanligt att du bor på internat. Folkhögskolorna är inte centralt styrda, och varje folkhögskola bestämmer själv över sina kurser.

Ta hjälp av en studievägledare

Om du kör fast i dina funderingar på utbildning, eller bara vill ha någon att bolla dina idéer med, kan du få hjälp.

  • Kontakta en studie- och yrkes­vägledare inom vuxenutbildningen i din kommun. Större kommuner har även vägledningscentrum. Du hittar kontaktuppgifter på din kommuns webbplats, eller via kommunens
    telefonväxel.
  • Kontakta en vägledare på ett universitet eller en högskola. Du behöver inte läsa på högskolan för att få prata med vägledarna där, och det kostar heller ingenting.
  • Kontakta oss och prata med någon av våra karriärvägledare.

Vilken utbildning passar bäst?

Det beror på vilken situation du befinner dig i och vilket mål du har. Det finns många olika utbildningsvägar.

Utbildningsvägar

Ta även hjälp av Skolverkets guide.

Skolverkets utbildningsguide (skolverket.se)

Mer information

Arbetsmarknadsutbildning

Yrkesinriktade utbildningar där det behövs personal. För dig som är inskriven.

Få din kompetens validerad

Få hjälp med att bekräfta dina yrkeskunskaper. Skaffa intyg. För dig som är inskriven.

Stöd för inskrivna

Bygg på din kompetens inom ramen för våra olika stöd och program.