Utbildningen ledde till jobb i ny bransch

Publicerad: 2024-02-14

Arbetsmarknadsutbildningen förändrade Yulianas Crespos liv. Hon fick både fast anställning och en nyvunnen arbetsglädje. I en helt ny bransch.

Idag arbetar Yuliana som svetsare vid företaget Bodycote i Surahammar och stortrivs. Både med arbetsuppgifterna och med att vara en i ett team. För tio år sedan arbetade hon inom vården, som undersköterska och bemanningskoordinator. Men hälsan satte stopp för en fortsatt karriär. Yuliana drabbades av psykisk ohälsa och blev sjukskriven. Att komma tillbaka till arbetsmarknaden var svårt. De gånger hon påbörjade en anställning resulterade det ofta i en ny sjukskrivning.

Fick stöd av Arbetsförmedlingen

Yuliana beskriver sig själv som positiv och plikttrogen. Men i den situation hon befann sig behövde hon stöd. En engagerad arbetsförmedlare i Västerås insåg vilken insats som var nödvändig för henne och det blev vändpunkten.

– Jag är så tacksam för att Arbetsförmedlingen gav mig det stöd som jag verkligen behövde. Arbetsförmedlaren fångade upp mig och såg inga hinder, bara möjligheter. Det var fantastiskt.

En vän som äger en svetsmaskin har också spelat en avgörande roll. Han lät Yuliana prova på att svetsa, och hon tyckte det var roligt, på riktigt. Därefter gick det ganska snabbt. Hon gick på ett studiebesök för att ta reda på vad svetsutbildningen innebar och där träffade hon en lärare som skulle komma att betyda mycket

– Han förmedlade den energi som jag saknat tidigare. Han pratade om svets- och cnc-utbildningarna och var väldigt stolt över det han gjorde. Dessutom berättade han att utbildningen ledde till ett jobb. Jag var fast.

Hade ett jobb som väntade

Yuliana blev oerhört glad när hon fick reda på att hon skulle få gå svetsutbildningen.

– Jag blev så lättad. Ryggsäcken jag bar på vägde plötsligt mycket mindre.

Och redan i starten av utbildningen hade den engagerade läraren hittat ett jobb åt Yuliana.

– Det var en utmaning eftersom utbildningen blev mer intensiv. Jag var ju tvungen att bli färdig med den till min första arbetsdag. Jag tillbringade många kvällar, och ibland nätter, med läroböckerna. Dessutom skulle de praktiska övningarna hinnas med. Men det gick!

Idag har Yuliana en fast anställning. Att hon trivs går det inte att ta miste på.

– Jag polerar och monterar metalldelar efter en ritning och svetsar sedan ihop dem till färdiga konstruktioner. De ska användas i olika branscher som till exempel el eller oljeindustrin. Ibland är monteringen svårare än vanligt, då gäller det att lista ut vilken teknik jag ska använda för att det ska bli rätt.

Bra arbetsmiljö viktigt

Förutom att trivas med sina uppgifter understryker hon vikten av en bra arbetsmiljö.

– Här blir jag sedd både som individ och medarbetare. Cheferna förmedlar att alla behövs och är lika viktiga. Vid lunchen kan vår vd komma med sin matlåda och äta tillsammans med oss. Vill man utvecklas inom företaget så kan man göra det, det är upp till var och en hur långt man vill gå.

Nu ser Yuliana fram emot att lära sig mer om teknik och komplicerade monteringar. När hon tittar bakåt på tiden som arbetslös tänker hon på hur viktigt det är att själv hitta styrkan, göra sig hörd och göra saker som ger självförtroende och glädje. Men för det mesta blickar hon framåt och framtiden ser ljus ut.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Det finns många arbetsmarknadsutbildningar som leder till en rad olika yrken. Via länken nedan kan du lätt hitta aktuella arbetsmarknadsutbildningar.

Till arbetsmarknadsutbildningar

Hitta studiebesök

På ett studiebesök kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig. Anmäl dig genom att mejla kontaktpersonen för den eller de utbildningar du är intresserad av. Utbildningsanordnaren hör sen av sig till dig med bekräftelse.

Aktiviteter och studiebesök