Kicka igång jobbsökandet 2024

Publicerad: 2024-01-09

Nytt år och nya tag i jobbsökandet! Trots tuffare tider med lågkonjuktur finns det ändå många vägar till jobb. Varför inte testa en kortare utbildning, leta jobb i en ny bransch eller i en annan del av landet? Ta till nya metoder eller vässa ditt cv? Här är några tips som kan hjälpa dig.

Hur ser det ut i år?

Arbetsförmedlingens prognos för 2024 – 2025 pekar på att det här blir ett tufft år på arbetsmarknaden innan det börjar gå uppåt. Läs på om läget och ta del av tipsen på hur du kan agera under 2024 i ditt jobbsökande.

Här finns jobben 2024

Smarta tips för Platsbanken

Platsbanken är Sveriges största jobbsajt och den utvecklas hela tiden med nya funktioner och tjänster. Kanske kan du hitta ett bättre och effektivare och bättre sätt att söka efter rätt annons. Här är 7 tips som ökar dina jobbchanser.

Smarta tips för Platsbanken

Hitta jobb i norra Sverige

Flera stora företag etablerar sig i norra Sverige och trots lågkonjunkturen kommer det att vara stor efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Kanske kan ditt framtida jobb finnas här. Surfa in på vår sida om jobben i norr, där kan du både söka jobb och få mer information.

Jobben i norra Sverige

Ha koll på din tillvaro som arbetssökande

Har du nyligen skrivit in dig hos Arbetsförmedlingen? Kolla här för att få reda på vad som gäller och hur det fungerar när du är arbetssökande så blir det lättare för dig att få överblick på tillvaron och hur du kan agera. Du vet väl att det är väldigt mycket av ditt jobbsökande du kan sköta på egen hand till exempel i din mobil. Här är nio saker du kan göra i mobilen.

Detta gäller när du är arbetssökande

Nio saker du enkelt kan göra i mobilen

Sök jobb i sociala medier

Bli en aktiv jobbsökande i sociala medier. Se ett webbinar som riktar sig till dig som har ett konto på Linkedin men vill veta mer om hur du kan använda det när du söker jobb. Eller surfa in på våra sidor om hur du söker jobb med sociala medier.

Webbinarium: Hitta jobbet med Linkedin

Missa inte söka till utbildningar

Att vidareutbilda sig eller studera för jobb i en ny bransch är en väg att för att bli attraktiv på arbetsmarknaden. Om det ändå går trögt att hitta jobb kan studier vara bästa sättet att övervintra lågkonjunkturen. Då kan du komma ut stärkt på arbetsmarknaden när det vänder. Kolla här vilka utbildningsvägar som finns till olika yrken och ta reda på sista ansökningsdatum för olika utbildningar som kan intressera dig så att du inte missar dem. Eller kolla i kalendern för våra studiebesök på arbetsmarknadsutbildningar runtom i landet och något skulle passa dig?

Mer om utbildningsvägar

Studiebesök på arbetsmarknadsutbildningar

Lägg upp en plan

Kanske känns det spretigt med allt du ska göra och hålla reda på i ditt jobbsökande. Ta hjälp av Arbetsförmedlingens digitala verktyg för att lägga upp en tydlig plan som hjälper dig och som kan vara din karta på resan mot jobbet du vill ha.

Lägg upp en plan vägen till jobb

Summera och vässa

Reflektera och ge feedback på hur det gått att söka jobb hittills. Vad har gått bra och vad har gått mindre bra, då går det att hitta saker att utveckla. Kanske bli bättre på jobbintervjuer om du blivit kallad flera gånger men inte nått ända fram. Eller är det något du kan göra med dina ansökningshandlingar som gör att du blir kallad.

Smarta tips för cv, ansökan och intervju

Kolla om du kan få ett nystarsjobb

Nystartsjobb är ett stöd till arbetsgivare som anställer dig som av olika anledningar varit borta från arbetsmarknaden en längre tid. Läs på och gör ett test som ger dig ett preliminärt besked om du kan vara aktuell för att få stödet på vår sida om nystartsjobb.

Testa om du kan få nystartsjobb

Säkra upp med jobb i sommar

Ännu är det tidigt men att vara tidigt ute när man letar sommarjobb är också en fördel. Redan nu börjar arbetsgivarna annonsera efter personal till olika sommarverksamheter. Håll koll i Platsbanken och genom att välja filtret ”säsongsarbete” när du gör din sökning sorteras andra jobb bort och du får du en bra överblick på vad som finns att välja mellan.

Alla sommarjobb i Platsbanken